SDA Sandžaka izdala Izetbegovića 1Foto: (BNV) :Esad Džudžo – SDA izdala političke ciljeve

Povodom tridesetogodišnjice od osnivanja SDA BiH, bivši predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) i bivši visoki funkcioner SDA Sandžaka Esad Džudžo, ocenio je da je ta partija u Sandžaku „izdala političku filozofiju Alije Izetbegovića“.

Džudžo je u intervjuu portalu Sandžačke.rs, nekada bliskom političkoj opciji koju predvodi Sulejman Ugljanin, rekao da su politički ciljevi te stranke „bili u duhu svenarodnog bošnjačkog nacionalnog pokreta i kao takvi prihvaćeni su od apsolutne većine bošnjačkog naroda u Sandžaku“.

– Znači, nacionalna ravnopravnost sandžačkih Bošnjaka u identitetskim pravima i autonomija Sandžaka. Danas, ne prepoznajem te programske ciljeve i zbog toga tu stranku napuštaju svi viđeniji članovi. SDA Sandžaka je izdala političku filozofiju Alije Izetbegovića – naglasio je Džudžo.

SDA u BiH osnovana je 26.maja 1990.godine, a dva meseca kasnije formirana je i SDA Sandžaka, čiji predsednik je postao Ugljanin.

Stranka je nekoliko godina bila svebošnjački pokret u ovom delu Srbije, a Ugljanin neprikosnoveni lider svojih sunarodnika.

Kada je došlo do raskola, nastale su najjače političke partije Bošnjaka u Sandžaku,čiji su predsednici preuzeli ulogu bošnjačkih lidera.

Sve do prošle godine Džudžo je bio jedan od najbližih saradnika lidera SDA.

Kada se nije povinovao inicijativi Ugljaninovih većnika u BNV za uspostavljanje specijalnog statusa Sandžaka sa svim elemnitima državnosti, stigla ga je kazna smene sa mesta predsednika BNV.

Kada je postalo jasno da će Džudžo biti jedan od lidera grupe građana na lokalnim izborima u Tutinu, došlo je isključenje iz SDA Sandžaka, u kojoj je bio član Glavnog odbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari