SDA Sandžaka ocenila da su rezultati junskih izbora falsifikovani 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Predsedništvo SDA Sandžaka razmatralo je izveštaj o ostvarenim rezultatima na minulim parlamentarnim i lokalnim izborima.

Rukovodstvo stranke Sulejmana Ugljanina, ocenilo je da izbori „nisu bili slobodni,fer i demokratski, da su glasovi pokradeni i da su rezultati falsifikovani“, pa zbog tona ne odraćavaju izbornu volju građana Sandžaka.

Svoju ocenu, ova stranka je, kako je saopšteno, bazirala na“konstataciji međunarodnih posmatrača, da je samo u Sandžaku dokazana krađa glasova i nameštanje izbora na 30 biračkih mesta, na kojima su izbori ponovoljeni“.

Ova stranka je pozvala EU,Savet Evrope, OEBS i druge relevantne međunarodne institucije da ne priznaju izbore u Srbiji i da traže raspisivanje novih, na kojima bi svi učesnici izbora imali pravo da kontrolišu izborni proces.

Izvršni odbor stranke je ovlašćen da svim bošnjačkim strankama uputi predlog Sporazuma  o udruživanju izbornih rezultata i zajedničkom delovanju „radi postizanja ciljeva od opšteg značaja  za sve građane Sandžaka“.

SDA Sandžaka, na lokalnim izborima, u sandžačkim opštinama gde Bošnjaci čine većinu (Novi Pazar,Tutin i Sjenica), nije postigla zapažene rezultate.

Posle 24 godine izgubljena je apsolutna vlast u Tutinu,gde je od 37 odborničkih mesta osvojila 18 i moraće da ide u koaliciju. Iako je, u Sjenici, osvojila četvrtinu glasova,ni tamo nema vladanja bez koalicije.

U Novom Pazaru Ugljaninova stranka osvojila je samo 9 odborničkih mandata. U republičkom parlamentu SDA ima tri narodna poslanika.

Trećeg su dobili zahvaljujući ponovljenim izborima 1.jula na biračkim mestima u sandžačkim opštinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari