"Sećanje na Olivera doguralo dotle da smeta komunalcima" 1Oliver Ivanović Foto: EPA-EFE ANDREJ CUKIC

Sagovornici Danasa različito komentarišu vest da je u Nišu prekrečen grafit sa likom Olivera Ivanovića.

Dragoslav Ćirković, bivši direktor JKP Mediana i opozicioni odbornik u Nišu

Oliver Ivanović i mrtav smeta aktuelnim vlastima, koja nema ni približan odgovor na pitanje – ko i zašto ga je ubio, iako na severu Kosova i Metohije ima neke ingerencije i ljude. Očigledno je trebalo, pred državno obeležavanje 20 godina od NATO bombardovanja u Nišu, ukloniti tu mrlju, bilo da je ona na fasadi ili na savesti. Kao bivši direktor JKP Mediana, koja se bavi komunalnim uređenjem, znam da ona u ovo vreme realizuje prolećno sređivanje grada, koje podrazumeva njegovo uređenje posle zimskog perioda, snega i bacanja soli. Prolećno sređivanje ne podrazumeva i obavezno uklanjanje grafita. Naravno, jesam za uklanjanje grafita koji su vulgarni i ruže grad, ali ne i onih drugih, koji imaju poruku i služe za nauk.

Đokica Jovanović, sociolog kulture i predsednik UPSS-a iz Niša

Da budem ciničan – sećanje na Olivera Ivanovića je doguralo dotle da smeta radnicima jednog komunalnog preduzeća. Naravno da ovakvi grafiti smetaju vlastima, jer su neugodno podsećanje, a i neko može da se uznemiri kada to vidi. Ako se odbije dimenzija prostakluka, koje neki grafiti imaju, oni još od rimskog doba predstavljaju javnu poruku onih koji neće javno da se predstave. Dakle, nisu svi grafiti isti i ne treba svi da imaju isti tretman. Neki imaju jaku društvenu poruku ili čak i ozbiljnu estetsku vrednost, te doista ne treba „žuriti“ da budu prekrečeni.

Milorad Doderović, dopisnik australijskog SBS radija iz Niša

Grafiti su ozbiljna stvar. Prilično često oni predstavljaju i ozbiljan oblik otpora. Uprkos tome što je ovdašnji vođa kao „dijamant“- u sve se meša, ne verujem da je naredio da se grafiti sa likom Olivera Ivanovića prekreče pred državni događaj kojem je prisustvovao. Biće da su udvorice krečile i više nego što bi Aleksandar Vučić krečio. Prekrečile su sve redom, pa i ove grafite, jer – taman posla da neko došapne vođi da su se raširili po centru grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari