Sednica Skupštine Srbije o Kosovu biće održana sledeće nedelje – rekao je juče novinarima u Skupštini Srbije, Oliver Dulić, predsednik parlamenta.
On je naglasio da očekuje da će se u dogovoru ministra za KIM i šefova poslaničkih grupa doći do zajedničkog teksta, prihvatljivog za većinu stranaka.

Sednica Skupštine Srbije o Kosovu biće održana sledeće nedelje – rekao je juče novinarima u Skupštini Srbije, Oliver Dulić, predsednik parlamenta.
On je naglasio da očekuje da će se u dogovoru ministra za KIM i šefova poslaničkih grupa doći do zajedničkog teksta, prihvatljivog za većinu stranaka. Dulić je istakao i mogućnost da na toj sednici bude izglasana nova rezolucija s novim smernicama pregovaračkom timu.
Na pitanje da li se planira još jedna sednica Skupštine do nove godine s obzirom na to nisu usvojeni zakoni neophodni za raspisivanje lokalnih izbora i to do 31. decembra, kako nalaže, Ustavni zakon, Dulić je rekao da su u toku konsultacije resornog ministra s poslaničkim klubovima, kao i da su, prema njegovim saznanjima, ti zakoni gotovi.
– Namera je da ta sednica bude posvećena samo usvajanjem tih četiri zakona, da bude kratka i upravo zbog toga se vrše konsultacije s poslaničkim klubovima ali i opozicijom kako bi se broj amandmana smanjio na najmanju moguću meru. Očekujem da bi to takođe trebalo da se odvije sledeće nedelje. Dakle, da Novu godinu sačekamo sa izglasanim svim zakonima, koji su obavezni prema Ustavnom zakonu. Do kraja godine, biće raspisani i pokrajinski izbori – kaže Dulić.
Šef poslaničke grupe SRS Tomislav Nikolić izjavio je juče da su ga „obojica predstavnika vlasti“ zamolila da ne insistira na sednici na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu sve dok se premijer Vojislav Koštunica ne vrati sa sednice SB UN. Nikolić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je on, međutim, insistirao da se pre nego se Koštunica vrati u Srbiju pripremi neka rezolucija o Kosovu oko koje bi se svi složili.
– Ne znam kada se Vojislav Koštunica vraća, ali pre toga zaista moramo da imamo neki okvirni tekst, i na njega damo primedbe, kako bismo svi bili saglasni oko rezolucije. Ne bi valjalo da se podelimo, ali sudeći po tome kako brzo održavamo izbore, mislim da ćemo na ovoj rezoluciji biti podeljeni – rekao je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari