Sednica Skupštine Kosova u znak sećanja na masakr u zatvoru u Dubravi 1Foto: N1 (Arhiva)

Skupština Kosova danas održava posebnu sednicu posvećenu sećanju na masakr pripadnika oružanih i policijskih snaga Srbije pre 20 godina, kada je ubijeno 120 zatvorenika.

Poslanik Skupštine Kosova Nait Hasani koji je bio zatvorenik u zatvoru u Dubravi je rekao da je „masakr planirala država Srbija“.

„Tu je bilo 960 zatvorenika. Tog dana od bombardovanja je ubijeno 20 zatvorenika. Posle toga su Srbi masakrirali 120 zatvorenika. To je bio masakr koji se ni u najstravičnijim scenarijima ne može naći. On se ne može uporediti ni sa Srebrenicom. Bio je to genocid“, rekao je Hasani na sednici Skupštine Kosova.

Optužio je vlade Kosova da nisu učinile ništa za rasvetljavanja tog teškog zločina, iako se znaju imenom i prezimenom naredbodavci i izvršioci tog masakra.

O zločinu u Dubravi su govorili i poslanici Ljiburn Aljiu i Rasim Seljmanaj.

Predsednik Kosova Hašim Tači je juče ocenio da zločin počinjen u Dubravi spada u redove najtežih genocidnih akata koje je država Srbija počinila na Kosovu tokom 1998-1999 godine.

Prema njemu čak ni nakon 20 godina, niko od naredbodavaca i izvršilaca tih zločina nisu izašli pred međunarodnu ili lokalnu pravdu.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je na fejsbuku napisao da je ubistvo 160 zatvorenika Albanaca i ranjavanje njih 200 najteži zločin izvršen nad uhapšenim ljudima lišenim slobode.

„Masakar u Dubravi ostaje jedan od najmonstruoznijih zločina za koji niko nije osuđen uprkos na stotine svedoka koji su preživeli“, napisao je Haradinaj.

Prema njemu, izostajanje kažnjavanja ovog zločina sa genocidnim razmerama i njegovo negiranje je dokaz da se „srpska država neće suočiti sa svojim zločinima, a Kosovo nikada neće prestati da traži pravdu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari