Šef Kancelarije NATO u Beogradu: Poštujemo vojnu neutralnost Srbije 1Foto:FoNet

Šef Kancelarije NATO u Beogradu, italijanski general Ćezare Marineli, razume da je NATO i dalje kontroverzna tema, ali ukazuje da su „kampanje dezinformisanja“ jedan od glavnih izazova sa kojima se Alijansa suočava u Srbiji.

Viđamo obmanjujuće ili, jednostavno, netačne informacije o NATO, koje ograničavaju otvorenu debatu i otežavaju objektivno sagledavanje NATO i bezbednosne saradnje u širem kontekstu, ukazao je Marineli.

Povodom predstavljanja istraživanja po kome je 89 odsto građana Srbije protiv čanstva u Alijansi, on je FoNetu rekao da ne bi trebalo zaboraviti ono što se dešavalo u prošlosti, ali može da se proba učiti iz nje.

Trudimo se da idemo napred. To je ono što NATO i Srbija rade kroz naše partnerstvo, koje je korisno za NATO, Srbiju i širi region, napomenuo je Marineli.

Podsećajući da je u Srbiji skoro četiri godine, on je primetio da postoji mnogo dezinformacija o tome šta NATO jeste i šta nije, što u određenoj meri dovodi do pogrešnog tumačenja tog saveza.

Kako je naglasio, NATO nije samo vojni, već i politički savez, u kojem 29 zemalja, a uskoro i 30, kada Severna Makedonija postane punopravna članica, dele zajedničke vrednosti, imaju zajedničke interese i konsenzusom donose zajedničke odluke.

Svi znamo da Srbija nema želju da se učlani u NATO. Mi u potpunosti poštujemo politiku vojne neutralnosti Srbije. Srbija samostalno odlučuje o svojim bezbednosnim aranžmanima, kao i svaka druga zemlja, poručio je Marineli.

On je preneo da NATO izuzetno ceni partnerstvo koje ima sa Srbijom, jer je ono obostrano korisno, kao što u potpunosti poštuje i odluke drugih zemalja regiona, poput Crne Gore koja je već članica, ili Severne Makedonije koja želi da se priključi NATO.

Prema oceni Marinelija, sva partnerstva sa NATO vođena su potrebama i zahtevima partnera Alijanse i ne nameću se nijednoj zemlji.

On misli da bi deo negativne percepcije o odnosima NATO i Srbije mogao da se promeni kada bi bilo više informacija zasnovanih na činjenicama, koje se fokusiraju na konkretne aspekte međusobne saradnje.

Marineli ističe da je NATO uložio milione evra da bi Srbiji pomogao da uništi viљe od 2.000 tona viškova zastarelih ubojnih sredstava, kao i da zajedno rade na reformama bezbednosnih snaga i institucija.

Sarađujemo na obostranu korist i ta saradnja pomaže da se osigura bezbednost na Zapadnom Balkanu i šire, predočio je Marineli.

Italijanski general, sa velikim iskustvom u borbenim misijama NATO, pohvalio je pripadnike Vojske Srbije, ocenjujući da su pravi profesionalci i da bi „svaki komandant voleo da ih ima pod svojom komandom“.

Upitan o medijskom predstavljanju aktivnosti NATO u Srbiji, Marineli je rekao da, i pored „kampanje dezinformisanja“, postoje brojni profesionalni izveštaji o obostrano korisnim zajedničkim aktivnostima, jer je „NATO transparentan i omogućava pristup medija svim zajedniиkim aktivnostima“.

Naš cilj nije da steknemo popularnost, već da predstavimo činjenice o odnosima izmeрu NATO i Srbije. Svesni smo da srpskoj javnosti nisu poznate mnoge stvari za koje se NATO zalaže i koje radi zajedno sa Srbijom, naglasio je Marineli.

On je napomenuo i da Individualni akcioni plan partnerstva, koji podržava saradnju Srbije i NATO, propisuje da su za pružanje objektivnih informacija o odnosima odgovorne obe strane. Tako da svi moramo da radimo viљe zajedno, kako bismo obaveštavali građane o činjenicama i gledali ka budućnosti, zaključio je Marineli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari