Šef rumunske diplomatije: Potpuno podržavamo evropski put Srbije 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV/MO

Ministar spoljnih poslova Rumunije Teodor Meleškanu izjavio je danas u Beogradu da njegova zemlja potpuno podržava evropski put Srbije i pozvao srpske zvaničnike da se maksimalno angažuju u evrointegracijama.

„Uveravam vas da ćemo Zapadni Balkan staviti medju najviše prioritete predsedavanja EU“, rekao je Meleškanu na konferenciji za novinare sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićom.

Dačić je rekao da se nada da će tokom rumunskog predsedavanja EU u prvoj polovini 2019. biti otvoren veći broj pristupnih poglavlja nego u drugoj polovini ove, kada su otvorena dva.

Meleškanu je rekao da činjenica što je došao u Beograd dan pre nego što će Rumunija preuzeti predsedavanje Evropskom unijom govori koliko njegova zemlja pridaje značaj odnosu sa Srbijom i njenim evrointegracijama.

„U našem interesu je da Zapadni Balkan postane deo EU“, rekao je Meleškanu i dodao da je važno da se nastavi evropski put regiona, kao i da EU ostane angažovana na približavanju regiona.

Rumunski ministar je rekao da nikada nije bilo bolje vreme da se sprovode reforme i ponudio tehničku pomoć Bukurešta u prilagodjavanju evropskim standardima.

Dačić je rekao da Srbija ceni stav Rumunije o Kosovu i zahvalio na podršci u sprečavanju da Kosovo postane član Interpola.

„Za nas je Rumunija primer dobrosusedskih odnosa“, rekao je Dačić.

On je rekao da su politički odnosi Srbije i Rumunije u usponu, dok je ekonomska razmena na oko milijardu i po evra.

Meleškanu je rekao da su ekonomske veze jake i da je trgovina na skoro rekordnom nivou, dodajući da postoje mogućnosti za velike zajedničke infrastrukturne projekte u saobraćaju i energetici, kao i oko bezbednosti granica.

Dva ministra su rekla da je sledeća godina posebno značajna jer se obeležava 140 godina diplomatskih odnosa dve zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari