Selaković: Nesvrstani sledeće sedmice u Beogradu, jedan od najvećih skupova u Evropi 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas da se više od 100 stranih delegacija među kojima oko 40 šefova diplomatija, prijavilo da učestvuje na skupu povodom 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja, početkom naredne sedmice u Beogradu.

„To će u ovoj godini sigurno biti jedan od najvećih multilateralnih skupova u Evropi“, rekao je Selaković za TV Pink, navodeći da to govori o ugledu zemlje.

Kako je rekao, strateški i suštinski cilj Srbije je članstvo u Evropskoj uniji (EU), ali se Srbija ne odriče tradicionalnih prijatelja, a „to nisu samo Rusija i Kina već i članice Pokreta nesvrstanih“.

On je objasnio da se taj pokret danas vezuje za dva pojma – Josipa Broza Tita, zbog svega što je Jugoslavija činila na pomaganju oslobodilačkih pokreta, dekolonizacije, za miroljubivu koegzistenciju.

Drugi pojam za koji se Nesvrstani vezuju, rekao je Selaković, to je Beograd koji je za mnoge narode neka vrsta „prozora u slobodni svet“, o čemu govori izuzetno veliki broj gostiju uprkos otežanim putovanjima zbog pandemije korona virusa.

„Srbija je danas ozbiljna, suverena zemlja, u kojoj odluke ne donose strani ambasadori i emisari. Mi vodimo računa ne samo o sopstvenim interesima nego i drugih zemlja“, rekao je Selaković, pominjući i inicijativu Otvoreni Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari