Selaković o izjavi hrvatskog ministra: Položaje zajednica ne treba prikazivati neistinito 1Nikola Selaković Foto: Beta/ Milan Obradović

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković danas je, komentarišući izjavu šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlića Radmana, rekao da je važno da se položaj srpske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske zajednice u Srbiji ne prikazuju u iskrivljenoj vizuri i na neistinit način.

Selaković je naveo da je Srbija „dosledno opredeljena“ za unapređenje odnosa sa Hrvatskom i ukazao na važnost da zajednički rad na tom pitanju dve strane „baziraju na realnim osnovama“, prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova.

„Ukoliko je šef hrvatske diplomatije, kada je izjavio da status hrvatske manjine u Srbiji nije ni približan statusu srpske manjine u Hrvatskoj, hteo da kaže da je položaj Srba u Hrvatskoj mnogo gori nego položaj Hrvata u Srbiji, potpuno ću se složiti sa hrvatskim kolegom“, naveo je Selaković.

Dodao je da srpskom narodu u Hrvatskoj „dve i po decenije od završetka rata nisu u praksi dostupna prava koja su mu garantovana i Erdutskim sporazumom i zakonima Hrvatske“.

„Odnos većinskog naroda prema Srbima u Hrvatskoj je i dalje predominantno negativan, zbog čega Srbi i dalje bivaju marginalizovani, diskriminisani i često stigmatizovani i tretirani kao građani drugog reda. Pomenimo samo činjenicu da u delovima Hrvatske postoji agresivan otpor upotrebi srpskog jezika i pisma, kao i da je pravo na negovanje srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta u mnogim oblastima gde Srbi žive zabranjena tema“, izjavio je Selaković.

Naveo je da je „odnos prema ćirilici, srpskom jeziku, kulturi i tradiciji i dalje u delovima Hrvatske najblaže rečeno diskriminatorski“ i dodao da „nema nagoveštaja da se iskreno i dosledno radi na stvaranju društvene klime u kojoj bi Srbi mogli da se osećaju kao ravnopravni građani“.

„Sa druge strane, spisak stvari koje je Srbija uradila kako bi se Hrvati u našoj zemlji osećali kao kod svoje kuće, jer oni ovde i jesu kod svoje kuće, jeste poduži, i ne može se poništiti paušalnim i stereotipnim ocenama koje upućuju oni čija je želja da hrvatskom narodu u Srbiji ne bude dobro, kako bi ta tema mogla da se zloupotrebljava u dnevnopolitičke svrhe u Hrvatskoj“, rekao je Selaković.

Dodao je da su prava Hrvata, kao i prava drugih nacionalnih manjina u Srbiji, „u skladu sa najnaprednijim evropskim tradicijama i praksom“, i da je Srbija „čak, spremna da u duhu prijateljstva i poverenja dodatno unapređuje položaj hrvatske manjine, ne zato što to od nje neko traži, već zato što je to ispravno“.

„Predstavnici vlasti Hrvatske imaće u vlastima Srbije i u budućnosti partnera u naporima da se odnosi naše dve države i naroda unaprede na najviši nivo, ali sa druge strane moramo dobiti jasnu potvrdu iskrene želje naših partnera da zaista idu tim putem, jer sve češće do nas stižu sasvim suprotni signali“, naveo je Selaković.

On je dodao da je Srbija, „u duhu dobrosusedskih odnosa, blagonaklono reagovala“ na želju Grlića Radmana da se u Subotici sastane sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine, „budući da je položaj nacionalnih manjina lakmus papir bilateralnih odnosa“.

„Na unapređenju tog položaja mora se dosledno raditi, jer to je naša zajednička civilizacijska obaveza“, naveo je šef srpske diplomatije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari