Selaković: Očuvanje mira i stabilnosti u ovom delu Evrope je glavna ideja vodilja Srbije 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Očuvanje mira i stabilnosti u ovom delu Evrope je glavna ideja vodilja Srbije, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i ocenio da je trilaterala sa Kiprom i Grčkom bila prilika za razgovor o temama od zajedničkog interesa i evropskoj budućnosti Srbije, koju ove dve države podržavaju.

Selaković je, na konferenciji za novinare, rekao da je najveći uspeh što su se tri ministra danas našla u ovom formatu, zbog čega je dogovoreno da se viđaju na svakih šest meseci i razmatraju pitanja od interesa za svaku od ove tri države.

Razgovarali smo o pitanjima energetske diversifikcije, političkim pitanjima, principijelne podrške koju države međusobno pružaju.

Zahvaljujem im se na podršci po pitanju očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije i pregovorima koje vodimo u cilju rešavanja pitanja Kosova i Metohije, ali i na planu evropskih integracija, rekao je Selaković.

Srbija pozdravlja obnovljeni proces dijaloga Grčke i Turske, kao i dogovor Atine sa Albanijom o određivanju granice izmešu Grčke i Albanije, rekao je Selaković.

On je naglasio i da je Srbija ukazala na svoj stav o integritetu Kipra i izrazila podršku nastavku dijaloga krajem aprila sa Turskom.

Šef diplomatije Kipra Nikos Hristodulidis rekao je da se nada intenziviranju saradnje na svim niovima između tri države, kako bi se ubrzo predstavili konkretne saradnje.

Sastanak u jeku pandemije pokazuje značaj koji pridajemo razvoju naših međunarodnih odnosa, reko je on  i čestitao Srbiji na tempu imunizacije stanovništva.

Hristodulidis je rekao da će od 1. aprila građani pojedinih zemalja, među kojima su Grčka i Srbija, moći da posećuju Kipar samo uz negativan PCR test.

Govorili smo o događajima u istočnom Mediteranu, jačanju ekonomske saradnje, ali i kiparskom pitanju uoči sastanka u Ženevi. Naš cilj je nastavak pregovora kako bismo „spojili“ našu zemlju, u skladu sa rezolucija SB UN, predočio je Hristodulidis.

On je ponovio podršku svoje zemlje evropskim integracijama Srbije, ali i pregovorima koje vodi u očuvanju teritorijalnog integriteta i u suvereniteta.

Ministar inostranih poslova Grčke Nikos Dendijas izjavio je da Atina traži energetsku bezbednost kroz kreiranje alterantivnih puteva i izvora energije, zbog čega podržava koridor koji povezuje Srbiju i Bugarsku.

Koridor 10 je jako važan jer povezuje Solun, Severnu Makedoniju i Austriju, važno da postoje kanali komunikacije za ekonomiju i brzi transport robe, naveo je on.

Dendijas je rekao da Grčku brinu migrantski tokovi, jer su oni i Kipar na prvoj liniji prema Sredozemlju ka EU, zbog čega bi Turska trebalo da pojača svoju politiku kada je reč o tim pitanjima.

Grčka snažno podržava evropsku perspektivu Srbije, tu pripada istorijski, ali i vrednosno, naglasio je Dendijas i dodao kako ima nalog premijera Kirjakosa Micotakisa da „uvek bude uz Srbiju“.

Selaković: Zahvalnost Atini na podršci evropskom putu Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković danas se zahvalio Grčkoj na principijelnoj i snažnoj podršci srpskom teritorijalnom integritetu i suverenitetu, kao i na podršci u traganju za održivim i trajnim rešenjem kosovskog problema.

Zahvalni smo Atini i na jasnoj, nedvosmislenoj i snažnoj podršci evropskom putu Srbije, rekao je Selaković posle razgovora sa šefom grčke diplomatije Nikosom Dendijasom.

Grčka nas najiskrenije i najsnažnije podržava i uvek je bila uz Srbiju i sve učesnice Zapadnog Balkana posvećene evropskom putu, izjavio Selaković.

On je konstatovao da su bilateralni odnosi Srbije i Grčke na izuzetno visokom nivou, da saradnja beleži uzlazni trend i da je, uprkos  pandemiji virusa korona, povećan nivo spoljnotrgovinske razmene.

Selaković je, govoreći o značaju jačanja saobraćajnih veza, najavio da će građani Beograda do kraja ove godine putovati do Novog Sada vozom brzinom od 200 kilometara na sat.

Planira se brza pruga do Niša, sa vozovima čija će brzina biti do 160 kilometara na sat, a zainteresovani smo i za južni krak te pruge ka Solunu i Atini. To su strateški važni projekti za region, rekao je Selaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari