Selaković u Njujorku razgovarao sa šefovima diplomatija 28 zemalja 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković u Njujorku je u odvojenim razgovorima upoznao šefove diplomatija 28 država sa ekonomskim uspesima Srbije, ali i sa situacijom na Kosovu i Metohiji, saopštilo je večeras Ministarstvo spoljnih poslova.

Selaković je u Njujorku o situaciji na Kosovu i Metohiji razgovarao i sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, koji mu je rekao kako Srbija „može da računa na podršku Ruske Federacije kada je reč o interesima Srbije na KiM“, navodi se u saopšenju.

Sumirajući rezultate posete Njujorku u okviru zasedanja Generalne skupštine UN, ministar Selaković je rekao da je jedan od poslednjih sastanaka sa ministrom Lavrovom bio „treći njihov susret u poslednjih devet meseci“ i da je Lavrova upoznao sa poslednjim dešavanjima na severu Kosova, sa situcijom u dijalogu Beograda i Prištine i „sa vrlo jasnim i nedvosmislenim stavom predsednika Aleksandra Vučića po pitanju nastavka dijaloga i daljih dešavanja na KiM“, ističe u saopštenju Ministarstvo.

Selaković je istakao principijelnu podršku Ruske Federacije „ne samo u Moskvi, Beogradu i na terenu“, nego i u delegaciji Ruske Federacije kao stalne članice Saveta bezbednosti UN.

„Naravno da ćemo tu vrstu dijaloga nastaviti i dalje da održavamo“, rekao je Selaković, naglašavajući da je Lavrov poručio kako Srbija može da računa na podršku Ruske Federacije i dalje kada su u pitanju njeni interesi na Kosovu.

Selaković je u Njujorku imao 33 sastanka, od kojih 28 sa ministrima spoljnih poslova, koje je upoznao i sa aktuelnostima vezanim za poslednja dešavanja na Kosovu i Metohiji, ali i o „principijelnoj poziciji po pitanju poštovanja međunarodnog javnog prava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta“.

Kolege šefovi diplomatija sa kojima se susreo su, ističe Selaković, „pozdravile ozbiljan i fantastičan uspeh Srbije u konsolidovanju ekonomske scene“ i transformaciju „od ivice ambisa i ekonomske propasti do najbrže rastuće ekonomije u Evropi, što Srbija jeste u poslednje dve godine“.

Iskazali su, kako ističe Selaković, „veliko poštovanje prema onome što su predsednik Aleksandar Vučić i Srbija uradili u prethodnom periodu“, a mnogi su „iskazali veliko interesovanje“ i za „način na koji je Srbija organizovala borbu protiv kovida-19“.

„Bilo je pravo zadovoljstvo i ponos predstavljati Republiku Srbiju na svim tim sastancima. Veliki broj kolega je potvrdio dolazak u Beograd na Konferenciju 11. i 12. oktobra koja je posvećena 60. godišnjici osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja“, rekao je ministar Selaković.

„To je velika stvar i naša zemlja će sigurno tokom oktobra biti jedna od tačaka na zemljaskoj kugli koja će biti najznačajnija za multilaterizam, za saradnju među državama koje dele iste vrednosti, one vrednosti koje su upisane u Povelji UN, a koje se zasnivaju na promociji i borbi za mir, ravnopravnost, poštovanje međunarodnog javnog prava i prava svake države da u skladu sa željama svoga stanovništva traži svoj put ka sreći i boljem i uređenijem društvu“, rekao je Selaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari