Selaković: Učesnici samita u Antaliji razočarani što je Brisel zatvorio vrata Zapadnom Balkanu 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da su učesnici samita u Antaliji razočarani zatvorenim vratima Brisela za Zapadni Balkan.

„Nije bila (prilika) da se samo jedni drugima izjadamo već i da zajednički pošaljemo Briselu takvu vrstu poruke, ali i da govorimo o onome što su primeri naše izuzetno uspešne saradnje“, rekao je Selaković novinarima u Antaliji gde učestvuje na Samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSuJIE).
On je istakao da su razgovarali o dodatnom povezivanju i Mini šengenu.

„Ako ćemo posmatrati svoje učešće na ovakvim inicijativama i ovakvim procesima time koliko imamo otvorenih i teških pitanja onda sam uveren da nikad do ovakvog okupljanja ne bi ni došlo. Ono što je dobra strana ovog skupa jeste da smo se sastali da govorimo otvoreno o svemu onome što su problemi, ali i što treba da budu dobre inicijative budućnosti“, rekao je.

Na kraju skupa biće usvojena deklaracija.

„Kada je reč o poziciji Srbije svakako je ono čemu smo posvećeni orijentisano na evropske integracije, ne evroatlantske. Mi smo država koja je proklamovala svoju vojnu neutralnost, koja sarađuje sa različitim vrstama vojnih organizacija, ali nije njihov član“, rekao je Selaković.

Istakao je da je Srbija spremna da svoj progres deli sa drugima u regionu za opšte dobro.

Samit Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi je okupio Albaniju, BiH, Bugarsku, Crnu Goru, Grčku, Hrvatsku, Moldaviju, Rumuniju, Severnu Makedoniju, Srbiju i Tursku.

Na samitu učestvuje i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari