Selaković: Unmik treba da ostane u nesmanjenom obimu i neizmenjenom mandatu 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković ukazao je danas u razgovoru sa šeficom Kancelarije Ujedinjenih nacija u Beogradu, Simonom Mirelom Mikulesku, na značaj UN za zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i njenog i kulturnog i verskog nasleđa na Kosovou i Metohiji.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je Selaković naglasio važnost delovanja Unmika i značaj njegovog daljeg prisustva na Кosovu „kako bi se stvorili uslovi za normalan i dostojanstven život Srba i pripadnika drugih nealbanskih zajednica”.

Po njegovim rečima, Unmik treba da ostane angažovan na svim pitanjima od značaja za dosledno sprovođenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom.

Ministar je ukazao i na važnost kontinuiranog razmatranja pitanja Kosova na sednicama Saveta bezbednosti UN, dodavši da Srbija pridaje veliki značaj izveštajima generalnog sekretara UN o radu Unmika koji su neophodni zbog što objektivnijeg prikazivanja činjenica i realne ocene stanja na terenu.

Za Srbiju je, rekao je Selaković, važno da Savet bezbednosti i međunarodna zajednica budu redovno i transparentno informisani o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu, posebno u pogledu položaja Srba i drugog nealbanskog stanovništva, vladavine prava, poštovanja ljudskih prava, zaštite kulturnog i verskog nasleđa, kao i svih drugih problema sa kojima se suočavaju Srbi i drugo nealbansko stanovništvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari