Selakovićev stav je mešanje u unutrašnja pitanja CG 1Sonja Biserko Foto: Medija centar

Žustre reakcije iz Srbije, od predstavnika ovdašnje elite i vlasti, posledica su zaokruživanja crnogorskog identiteta, državnosti i nacije, jer je, konačno, Srpska pravoslavna crkva uokvirena zakonom u toj državi.

SPC je deo nacionalnog identiteta, kako u Srbiji, tako i donedavno u Crnoj Gori, i, usvajanjem ovog zakona kojim se ona stavlja tamo gde joj je mesto, Srbija gubi kontrolu i uticaj nad tom državom, komentariše za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, izjavu Nikole Selakovića, savetnika predsednika Srbije Aleksandra Vučića i generalnog sekretara Predsedništva, da je „Crna Gora klasična srpska država“.

Sonja Biserko, međutim, naglašava i činjenicu da je nezavisno od konteksta prisvajanja i pokušaja nastavka takozvane „velikosrpske politike“ kroz Crnu Gore od strane aktuelne vlasti Aleksandra Vučića, takva tendencija prisutna i srpskoj politici, i to, ne samo prema toj državi, oduvek. Još od devedesetih godina.

– Podsetiću vas da je Boris Tadić bio još eksplicitniji u negiranju crnogorske državnosti nego što je to danas slučaj sa Vučićem – ističe sagovornica našeg lista.

Na pitanje kako komentariše to što najbliži Vučićev savetnik u Predsedništvu Srbije propagira takvu politiku, uprkos naznakama da je Aleksandar Vučić u vrlo dobrim odnosima sa Milom Đukanovićem, Biserko kaže da je to karakteristična odlika Vučićeve dvolične politike.

– Ipak, moram da naznačim da prisvajanje Crne Gore nije isključivo Vučićev projekat, već da je ta ideja u pozitivnom smislu prisutna u gotovo celokupnoj srpskoj eliti, unazad decenijama. Ne mislim da je Vučić sa tim navodno dobrim odnosima sa crnogorskom vlašću u stanju da tu mnogo učini – zaključuje Sonja Biserko.

Prema mišljenju Predraga Zečevića, glavnog urednika portala Analitike iz Podgorice, izjava Nikole Selakovića o tome da je Crna Gora srpska država je neprimerena.

– Ta izjava predstavlja školski primjer miješanja u unutrašnje stvari druge države. Crnogorci i Srbi su dva bratska naroda, ali Crna Gora nije srpska no Ustavom – građanska država. U Crnoj Gori građanskoj državi potpuno su ravnopravni Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Muslimani, Albanci, Hrvati… – kaže sagovornik našeg lista.

On ističe da Crna Gora nije uređena po nacionalnom već po građanskom konceptu.

– S druge strane, gospodin Selaković griješi kada kaže da se Crna Gora od svog nastanka dičila svom srpskom identitetu. Naime, crnogorske dinastije Vojislavljevića, Balšića i Crnojevića nijesu bile srpske… Kao dokaz znate da je papa dao krunu Stefanu Prvovjenčanom Nemanjiću kao prvom srpskom kralju… – kaže Zečević.

Navodeći da je i pravni istoričar Nikola Selaković je u emisiji Upitnik na Radio-televiziji Srbije izjavio da je Crna Gora „klasična srpska država, u kojoj i dan-danas, posle svega, živi 31 odsto Srba“. Na pitanje šta to znači da je „klasična srpska država“, rekao je da to znači da se Crna Gora „od svog postanja, kao država, dičila srpskim identitetom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari