Seljmanaj (ABK) Kurtiju: 'Ugrožavate odnose sa SAD!'; Ljimaj: 'Danas ukinite taksu!' 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ (Arhiva)

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova (ABK), Rasim Selmanaj, je na vanrednoj sednici Skupštine Kosova optužio rekao da premijer Aljbin Kurti da ugrožava odnose Kosova sa SAD, a i zatražio da ostanu takse na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Selmanaj je rekao da na Kosovu nema političkog jedinstva, a da „samo ujedinjeni mogu doći do pobede“.

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova (DPK) Bedri Hamza izjavio je da je sednica Skupšine Kosova o „ugrožavanju odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama“ sazvana zbog „nepoštenog i neozbiljnog pristupa“ kosovskog premijera Aljbina Kurtija „u svetlu“ saveta i uputstava visokih američkih zvaničnika.Selmanaj je rekao da na Kosovu nema političkog jedinstva, a da „samo ujedinjeni mogu doći do pobede“.

„Čak se ni partneri – Pokret Samoopredeljenje (PS) i Demokratski savez Kosova (DSK), ne slažu oko (ukidanja) takse (na robu iz Srbije). Takođe je evidentno da Kosovo nema konsenzusa. Premijeru, počnite da radite svoj posao, preuzmite odgovornost i napustite konferencije za novinare!“, kazao je Seljmanaj obraćajući se Kurtiju i dodavši da je stav njegove stranke da taksa ostane na snazi.

Šef poslaničke grupe Socijaldemokratska inicijativa-Alijansa novo Kosovo, Fatmir Ljimaj, kazao je da je glavni zadatak Vlade da i neguje dobre odnose s prijateljskim državama, ali „ovih dana imamo skandalozne izjave članova Vlade“, rekao je on.

Odnose Kosova i SAD ne treba ni na koji način narušavati, izjavio je Ljimaj, i zatražio da Vlada da „danas donese odluku o ukidanju takse“.

„Pustite vi šta opozicija govori i misli o reciprocitetu i taksi, danas morate da donesete odluku!“, kazao je Ljimaj.

„Poslanički klub DPK-a, podržan od strane drugih poslanika potpisnica zahteva za održavanje vanredne sednice, takođe sa ozbiljnom zabrinutošću prihvata nedavna upozorenja Kosovu o povlačenju i suspenziji stotina miliona dolara programa o Kosovu zbog nepoštovanja premijera Aljbina Kurtija“, kazao je Hamza u ime predlagača za sazivanje te vanredne sednice.

Prema njegovom mišljenju, opozicione stranke traže „stvaranje institucionalnih uslova“ za „otključavanje“ dijaloga između Kosova i Srbije.

Na izlaganje Hamze je reagovao šef parlamentarne grupe pokreta Samoopredelenje (PS) Redžep Selimi i rekao opoziciji da je postoje nedefinisani zahtevi.

„Ako je ovo deblokiranje povezano sa taksom, da li možete da nam kažete da li ga treba ukinuti onako kako to zahteva DPK, zadržati ga onako kako zahteva Alijansa za budućnost Kosova ili uraditi i jedno i drugo kako se kaže u zahtevu za sednicu. Imate tri različita stava“, kazao je Redžepi.

On je predstavio zahtev PS i DSK da u rezoluciji bude obuhvaćeno više stavova.

„Stav o posvećenosti političkim pregovorima Kosova i Srbije koji rezultiraju međusobnim priznanjem; Skupština Kosova ponavlja da su Ustav, državni suverenitet, teritorijalni integritet i karakter unitarne države Kosovo neprikosnoveni. Niko nema pravo da pregovara o teritorijalnom integritetu, ustavnom uređenju, suverenitetu i unitarnom karakteru Kosova; i u skladu sa Ustavom i presudom Ustavnog suda, Vlada Kosova ima mandat da vodi razgovore“, naveo je Redžepi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari