Sergej Trifunović prvi put na sastanku opozicije 1Foto: Stanislav Milojković

Sastanku opozicije juče je prisustvovao i poznati glumac Sergej Trifunović, novi predsednik Pokreta slobodnih građana, saznaje Danas.

On je potpisao i zajednički dokument opozicije u kojem su napisani zahtevi i uslovi za fer i poštene izbore, a koji su opozicioni predstavnici potpisali u decembru prošle godine. PSG tada, iako je učestvovao u razgovorima o tom dokumentu, ipak nije stavio svoj potpis na njega.

Predstavnici opozicionih stranaka ni juče se nisu dogovorili o sadržini novog zajedničkog dokumenta, koji će biti usaglašen kao politički manifest protesta. Oni su se tim povodom juče drugi put sastali, a u međuvremenu obavljen je krug savetovanja, gde su stranke i pokreti u pisanoj formi odgovorili šta im odgovara od predloženog.

Prema našim saznanjima, tačka neslaganja je predlog Saveza za Srbiju da sve opozicione opcije nastupe na zajedničkoj listi „Jedan od pet miliona“, koja se nalazi na spisku od šest stavki „ugovora sa narodom“. Na tom spisku je i bojkot izbora i borba za fer uslove, i može se pretpostaviti da bi zajednička lista služila kao garancija da će svi ostati ili pri bojkotu ili pri zajedničkom učešću ukoliko vlast ne ispuni izborne zahteve. Smatra se da građani protestuju tražeći od opozicije politički zajednički nastup.

Ideju o zajedničkoj listi za sad su odbili DJB, Ne davimo Beograd i DSS, sve nečlanice Saveza za Srbiju. Marko Đurišić, funkcioner SDS, na pitanje Danasa da li je istina da će i SDS na zajedničku listu, odgovara da se dogovaraju sa ostalima iz opozicije da zajednički deluju u budućnosti. „Kada se dogovorimo, sve će se znati“, kaže Đurišić. Ni SDS Borisa Tadića nije deo Saveza za Srbiju.

Kako je juče saopšteno iz SZS, predstavnici opozicije su se dogovorili da svi predstavnici dostave svoje sugestije i da se sledeće nedelje svi izjasne o prihvatanju konačne verzije dokumenta. „Na sastanku je dogovoreno da Sporazum i nakon usvajanja ostaje otvoren za dopune u budućnosti i otvoren za sve one iz opozicije koji žele naknadno da ga prihvate“, saopšteno je iz SZS.

Janko Veselinović, jedan od lidera Sveza, koji je predsedavao sastanku, za naš list kaže da je razgovor bio konstruktivan o svim temama i da je dogovoreno da nova runda razgovora bude održana u utorak sledeće nedelje.

Dragan Đilas, jedan od lidera SZS, juče je na televiziji N1 rekao da opozicija neće na izbore dok se izborni uslovi ne promene.

„Važno je izaći iz svih parlamenata jer tamo nema demokratije, nema razgovora već samo vređanja. Ali to nije dovoljno. Samo izborni uslovi nisu garancija da će se nešto promeniti, suština je posle izbora. Mi ćemo doći do slobodnih izbora jednog dana i da na te izbore treba da izađemo svi zajedno – ljudi koji šetaju, građani, profesori, studenti, predstavnici raznih esnafa, javne ličnosti…“, smatra Đilas. Kad ta lista pobedi, dodao je Đilas, formirala bi se vlada stručnjaka u kojoj neće sedeti partijski lideri i koja će „za godinu dana uvesti red u zemlji“.

Nova: Da se doda obaveza evrointegracije

Nova stranka Zorana Živkovića je u odgovoru uvrstila i svoje i predloge Saveza za Srbiju. Prema tekstu Nove, u koji je Danas imao uvid, dodaju se još tačke o formiranju zajedničkog Nacionalnog demokratskog saveta, čija će uloga biti da kontroliše izborne uslove. Nova stranka prihvata jedinstvenu izbornu listu, ali dodaje kao uslov „obavezujemo se da ćemo nastaviti i završiti proces pristupanja EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari