Sergej Trifunović: Rističević je bio bolje rešenje od Gojković 1Zgrada Vlade Srbije Foto: Bojan Cvejić

Kad je Lav Grigorije Pajkić dobio ustavnu komisiju, pomislio sam kako je Marjan Rističević idealna osoba za ministra kulture. Nije loša podela ni Maja (Gojković, prim. novinarke), ali ako već imate „Lavića“ ovde i Marka Đurića kao ambasadora u Vašingtonu, Marjan je bolja podela.

Toliko mi verujte, razumem se u kasting – navodi za Danas Sergej Trifunović, glumac i član Predsedništva Pokreta slobodnih građana, komentarišući kandidate za nove ministre, uključujući nominaciju Maje Gojković za resor kulture.

Bojan Pajtić, bivši predsednik Demokratske stranke i univerzitetski profesor, kaže za naš list: „U ovoj zemlji jedan čovek je na čelu svih ministarstava, Skupštine, svih lokalnih samouprava i pravosudnih institucija“.

– Niti postoji podela vlasti, niti je važno ko će, pro forme, popunjavati koju ministarsku fotelju. To je važno samo ministrima i njihovim porodicama, kao i u prethodnoj Vladi. Ne interesuje me ko će glumiti ministre u državi kojom se vlada autokratski. Nisam čak ni pročitao ko je predložen, potpuno je nevažno – poručuje Pajtić.

Upitan kako gleda na činjenicu da će Jadranka Joksimović ostati ministarka za evropske integracije, Nemanja Todorović Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans, konstatuje za Danas: „Juče smo od predsednika SNS Aleksandra Vučića i mandatarke Ane Brnabić čuli brojeve o privrednom rastu i BDP-u, ali ne i podatke o sunovratu demokratije i vladavine prava. To su brojevi kojima bi prvo morala da se bavi nova-stara ministarka, dok paralelno sa time radi i na Investicionom planu Evropske komisije i IPA projektima“.

– Kako je ovo Vlada kontinuiteta, tako da jedino u šta mogu da verujem je kontinuitet i na polju evropskih integracija. Prvi i osnovni zadatak Vlade biće da konačno odgovori na pitanje da li je prihvatila novu metodologiju Evropske komisije o pregovorima o članstvu. Informisani smo da je predsednik Vučić u usmenom razgovoru sa liderima država članica obavestio o prihvatanju te nove metodologije, dok od Vlade nismo dobili odgovor da li je o tome donesena odluka i da li je obaveštena EK – ističe Štiplija.

Branislav Lečić: Kao studentska predstava

„Gledajući kako se formira nova Vlada Srbije ne mogu da se otmem utisku o sličnosti sa nekom studentskom predstavom, gde smo radosno menjali uloge u istoj predstavi, a sve isti glumci! Bilo je to jako veselo, ali predstava, ipak, nije isto što i Vlada, zar ne?!“, poručuje za Danas Branislav Lečić, glumac i političar.

Imena novih ministarki i ministara koja je mandatarka za sastav Vlade Srbije Ana Brnabić juče saopštila

– Ministarstvo finansija – Siniša Mali

– Ministarstvo privrede – Anđelka Atanacković

– Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Branislav Nedimović

– Ministarstvo zaštite životne sredine – Irena Vujović

– Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture – Tomislav Momirović

– Ministarstvo rudarstva i energetike – Zorana Mihajlović

– Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija – Tatjana Matić

– Ministarstvo pravde – Maja Popović

– Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave – Marija Obradović

– Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog – Gordana Čomić

– Ministarstvo unutrašnjih poslova – Aleksandar Vulin

– Ministarstvo odbrane – Nebojša Stefanović

– Ministarstvo spoljnih poslova – Nikola Selaković

– Ministarstvo za evropske integracije – Jadranka Joksimović

– Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja – iz redova Socijalističke partije Srbije (SPS), čeka se da ta stranka saopšti ko će biti

– Ministarstvo zdravlja – Zlatibor Lončar

– Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja – Darija Kisić Tepavčević

– Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji – Ratko Dmitrović

– Ministarstvo omladine i sporta – Vanja Udovičić

– Ministarstvo kulture i informisanja – Maja Gojković

– Ministarstvo za brigu o selu – Milan Krkobabić

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari