Šerifović: Očekivali smo desetine, a došle hiljade ljudi 1Foto: Facebook

Uprkos snegu, niskoj temperaturi, neraščišćenim i (polu)zamračenim ulicama, u Kragujevcu je u subotu organizovan novi, drugi po redu građanski protest protiv režima Aleksandra Vučića.

Novi skup bio je znatno masovniji od onog održanog prethodne subote, 5. januara. Prema nešto slobodnijoj proceni, na platou ispred bivše Robne kuće „Beograd“ okupilo se više od 5.000 Kragujevčana, gotovo dva puta puta više nego 5. januara. Pobunjeni Šumadinci su i preksinoć, u kilometarskoj koloni odšetali sa platoa kod Robne kuće, Đačkog trga, ispred Prve kragujevačke gimnazije, gde su im se obratili organizatori, koji su zatražili da u državi Srbiji napokon počnu da se poštuju zakoni i da se zavede red institucijama sistema, što je „osnovni uslov za normalizaciju stanja u državi i društvu“.

Poznati kragujevački bloger Nenad Maksimović poručio je da su se građani okupili zato što je ulica jedino mesto u mraku gde se ne trguje povlasticama, za razliku od institucija sistema gde je sve moguće. U njima (institucijama), nažalost i pozicija i opozicija, prema Maksimovićevim rečima, „dele plen“. Poručeno je i da građanska Srbija nije uništena, već da je ovih dana izašla na ulice da pokaže da postroji i da se bori za „bolji, časniju i pošteniju Srbiju“.

Jedan od organizatora protesta, novinar u penziji Milan Šerifović je demonstrantima pročitao pismo podrške poznate glumice Gorice Popović, Kragujevčanke, inače. Obavestio je okupljene i da on nije vođa ili lider aktuelnih protesta u centru Šumadije, već da će demonstracije da iznedre pravog lidera.

– Srbi su neverovatno brz narod, pa su tako brže bolje, posle samo jedne protestne šetnje, mene proglasili za vođu, ili lidera, što ja nisam, niti želim da budem. Ovi protesti treba da iznedri mlađeg, lepšeg, pametnijeg, obrazovanijeg i spremnijeg lidera od čoveka mojih godina. Ja svoju trenutnu ulogu u ovim dešavanjima tumačim onom narodnom „našla se vila, u čem nije bila“, kaže Šerifović u razgovoru za naš list.

Pojašnjava, pritom, da je sa prijateljem Zvonkom Đorđevićem gledao i pratio kad će „taj buntovni Kragujevac ponovo da se pokrene i pobuni protiv svega negativnog što se u gradu i državi događa“. Na kraju su, veli, njih dvojica odlučili da pozovu sugrađane na protest, i Kragujevčani su se odazvali. Prvi skup, tvrdi, nisu bili ni prijavili, pošto su očekivali da će na njemu da se pojavi tek nekoliko desetina demonstranata. Došlo ih je, međutim, gotovo 3.000, i tako je krenulo.

– Po mom sudu, suština ovih protesta mora da bude izlazak iz pretpolitičkog društva, jer je situacija u Srbiji, u tom pogledu, gora nego u nekoj afričkoj državi“. Građane je na ulice izvelo teško nezadovoljstvom sveukupnim stanjem u društvu i državi, u kojoj ništa ne funkcioniše, i u kojoj je sve što pipnete i pogledate apsolutno trulo. Zbog toga je uređenje društva i države prioritet nad prioritetima, smatra Šerifović, napominjući da očekuje da će uskoro da se pokrenu i manji gradovi u okruženju, među kojima i Jagodina, Ćuprija, Paraćin i drugi.

Dodaje da su organizatori protesta u Kragujevcu bili spremni da subotnja okupljanja Kragujevčana pomere za dan ili dva, kako se ne bi poklapala sa onim u Beogradu. Tome se, međutim, posredstvom društvenih mreža, usprotivio veliki broj Kragujevčana, te će se protesti u centru Šumadije, najavljuje naš sagovornik, i dalje održavati subotom, s time što oni Kragujevčani koji to žele mogu da odu na demonstracije u Beograd.

Pomirenje sa Sergejem

Milan Šerifović kaže da je na priču o tome da je „Vučićev čovek“, koju je u javnosti lansirao glumac Sergej Trifunović (brat Branislava Trifunovića), stavio tačku. Nesporazum sa poznatim glumcem je prevaziđen, i Trifunović će se, ističe, Kragujevčanima obratiti na jednom od njihovih narednih protesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari