Server: EU i SAD će pritiskati Prištinu da postigne dogovor sa Beogradom 1Danijel Server Foto: FoNet/Aleksandar-Levajković

Evropljani i Amerikanci će jako pritiskati Prištinu da postigne dogovor sa Beogradom pre izbora u Srbiji na proleće 2020. godine, napisao je na svom blogu profesor na univerzitetu Džons Hopkins u Vašingtonu i stručnjak za Balkan Danijel Server.

Server je, međutim, istakao i da „ne vidi nikakvu prednost za Kosovo ako popusti pod tim pritiskom“, prenosi Glas Amerike.

Priština mora da bude spremna da odbije loš sporazum, kako bi postigla dobar. Loš sporazum je svaki koji krši suverenitet i teritorijalni integritet zemlje, a dobar sporazum bi obezbedio dovoljan stepen decentralizacije i manjinskim zajednicama omogućio da upravljaju svojim sredinama, smatra Server.

On dodaje i da mu nije jasno zbog čega su SAD imenovale dvojicu izaslanika za proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova i smatra da to više odražava konfuziju nego nameru.

Ne bi me iznenadilo da etnički nacionalista, ambasador (Ričard) Grenel, koji je već uradio sve što može da uvredi Vladu Nemačke, pokuša da oživi propalu ideju o razmeni teritorija, ocenio je Server, koji ponavlja da je za stabilnost regiona ključno da se granice ne crtaju po etničkim linijama.

Na svom blogu, gde je preneo govor sa konferencije u Tirani „SAD na Zapadnom Balkanu“, Server je upozorio Kosovo i Albaniju da napuste ideju o „velikoj Albaniji“.

Vašington i Brisel će nastaviti da nedvosmisleno odbacuju ideju o „velikoj Albaniji“ koja bi uzrokovala nestabilnost, rekao je on.

Mudra odluka za Albaniju i Kosovo bi bila da reše unutrašnje probleme unutar postojećih granica, da održavaju dobre odnose sa susedima i bliske kulturološke veze sa Albancima, koji žive u drugim zemljama, zaključio je Server.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari