Server: Srbija odustala od suvereniteta na Kosovu 1Foto: Medija centar

U svetlu poslednjih izazova sa kojima se suočavaju države Starog kontinenta, poput migrantske krize ili Bregzita, koji je pokrenuo lavinu antievropskog populizma, deluje kao de će se Evropa pretvoriti u Balkan pre nego što Balkan postane deo Evrope…

– ocenio je Daniel Server, profesor na Univerzitetu „Džon Hopkins“, prilikom predstavljanja njegove nove knjige „Od rata ka miru; na Balkanu, Bliskom istoku i u Ukrajini“, koje je danas upriličio Forum za etničke odnose.

Prema Serverovim rečima, sve države nastale raspadom Jugoslavije, uključujući i Albaniju, su načinile dobar napredak na putu za članstvo u Evropskoj uniji do 2008. godine, kada se desila svetska ekonomska kriza, koja je donela razočaranje.

Prema njegovom viđenju, trenutna kriza kroz koju prolazi EU odražava se i na zemlje Balkana, pa je tako u Bosni i Hercegovini i Makedoniji došlo do zastoja u razvoju, dok je proces normalizacije odnosa između Srbije i Kosova zaustavljen. Server je naveo da je Rusija iskoristila takvu situaciju, kako bi dodatno usporila tempo pridruživanja pomenutih zemalja EU.

– Postavlja se pitanje da li Zapad, podeljen između desničarskih populista, ima snage da završi započeto i da pomogne tim zemljama da se priključe EU, to jest NATO-u. Ja mislim da je to ostvarivo, ali je prethodno neophodno prevazići dve prepreke. Prva prepreka je problem vezan za ime Makedonije, mada su Skoplje i Atina na putu da to reše. Druga jeste normalizacija odnosa Beograda i Prištine – rekao je Server.

Prema njegovom mišljenju, Srbija je već odustala od ideje da zadrži suverenost na Kosovu, potpisivanjem Briselskog sporazuma 2013. godine, kao i stavljajući na sto ideju o podeli duž etničkih linija. On je istakao da takva ideja potvrđuje da Beograd zapravo nema nameru da ikada više upravlja Albancima na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari