Šešelj i Šapić jedino prelaze tri odsto 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Ukrupnjavanje većine manjih stranaka i političkih organizacija za prelazak i sniženog cenzusa od tri odsto za ulazak u parlament – neophodno je, saglasni su sagovornici Danasa, istraživači javnog mnjenja.

Naime, kako kaže Bojan Klačar, izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju, u ovom trenutku, samo dve stranke koje ne planiraju bojkot izbora, iz takozvanog opozicionog tabora, izvesno bi prešle cenzus od tri odsto – Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja i Srpski patriotski savez (stranka Aleksandra Šapića kojoj se pridružila Zdrava Srbija Milana Stamatovića, ali i ZZS Veroljuba Stevanovića).

Ukoliko Pokret slobodnih građana Sergeja Trifunovića odluči da izađe na izbore, to bi bila još jedna stranka, ističe Klačar, koja bi, takođe, osvojila dovoljan broj glasova i ušla u Skupštinu Srbije.

S druge strane, Demokratska stranka Srbije Miloša Jovanovića, Stranka moderne Srbije, Liberalno-demokratska partija, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Građanski demokratski forum, kao i mnogi drugi politički akteri koji su uveliko doneli odluku da neće bojkotovati izbore, morali bi da se grupišu i ujedine međusobno kako bi prebacili neophodan broj glasova za prelazak cenzusa i kad on iznosi tri odsto.

Imajući u vidu prosečnu izlaznost na izborima (oko tri miliona birača), broj glasova neophodnih za osvajanje i ostvarenje cilja ulaska u novi saziv Skupštine Srbije kreće se oko 100.000.

– Da se razumemo, ni 100.000 glasova nije malo. Za većinu malih stranaka na srpskoj političkoj sceni je nedostižno, ukoliko se ne udruže sa nekim sa sličnim problemima. Mi sada ovde imamo na delu matematičko a ne političko pitanje. Jer, izvesno je da manjim strankama odgovara da se smanji cenzus za ulazak u parlament, ali to ne može biti suština. Ko će sa kim i kako. Pitanje je politike, svi bi mnogo više trebalo da se bavi politikom i suštinskim pitanjima umesto što gledaju kako da na „foru“ uđu u Skupštinu – zaključuje za Danas Vladimir Pejić, izvršni direktor Faktor plusa.

Prema rečima Bojana Klačara, činjenica da za sada, u okvirima trenutnog merenja, samo dve stranke prelaze i takav snižen cenzus, a reč je o strankama ekstremne desnice, SRS i SPAS – Aleksandra Šapića, to će, svakako, odrediti jedan pravac u budućnosti zemlje.

– Radikali i stranka Aleksandra Šapića su ekstremno desničarske ili je ova druga malo bliže centru, ali jeste čista desnica. Kako će izgledati sastav budućeg saveza Skupštine sa takvim partijama, možemo pretpostavljati. To može jedino da malo da pomeri Pokret slobodnih građana ako se odluči da izađe na birališta i ne pozove na bojkot – zaključuje Bojan Klačar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari