Suđenje haškom optuženiku Vojislavu Šešelju u Haškom tribunalu, zbog optužbi da je počinio ratne zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993, prekinuto je juče na neodređeno vreme zbog pretnji svedocima Tužilaštva. Ipak, Tužilaštvo Haškog tribunala ne odustaje od postupka protiv Šešelja, a iz Tribunala navode da je suđenje prekinuto jer Pretresno veće nije moglo da garantuje bezbednost svedocima, što je dovelo u pitanje integritet postupka. Suđenje Šešelju će biti nastavljeno čim se za to steknu uslovi, a ne postoji za to određen rok. U trenutku donošenja odluke o prekidu, tužiocima je ostalo manje od sedam sati za izvođenje dokaza protiv Šešelja.

Kako je za Danas izjavila Nerma Jelačić, portparolka Haškog tribunala, predmet protiv Šešelja je i dalje u postupku, a ova odluka Veća se odnosi na jedan broj zaštićenih svedoka Tužilaštva koji dosad nisu izneli svoja svedočenja.

– Sudsko veće smatra da oni u ovom trenutku ne bi trebalo da iznose svoje svedočenje i da ne postoje uslovi za to, jer ne bi bilo u interesu pravde. Ne bi bilo moguće garantovati da svedoče slobodno, odnosno garantovati im bezbednost, a samim tim i integritet postupka. Sudije smatraju da su ti svedoci važni za Tužilaštvo i da se moraju saslušati, ali da u ovom momentu to nije u interesu pravde – ističe Jelačić i dodaje da će Šešelj ostati u pritvoru.

Na pitanje da li je Šešelj podneo zahtev za puštanje na privremenu slobodu, portparolka Tribunala Nerma Jelačić odgovara odrečno i ističe da je ovaj haški optuženik dosad samo jednom podneo takav zahtev, ali da je odbijen.

Sa druge strane, ovakvu odluku sud je doneo na predlog Tužilaštva, koje najavljuje da ne odustaje od postupka protiv Vojislava Šešelja.

– Zbog ugroženog integriteta postupka i pretnji svedocima optužbe, Tužilaštvo je zatražilo da se postupak protiv Vojislava Šešelja suspenduje, rekla je za Danas Olga Kavran, portparolka Haškog tužilaštva.

Šešelj je juče izjavio da su sudije Tribunala, odlukom da do daljeg prekinu suđenje, sprečile da proces protiv njega bude okončan oslobađajućom presudom. On je istakao da je ovo suđenje odavno izgubilo integritet zbog „onolikog defilea lažnih svedoka optužbe“ i da mu je „odavno jasno da se ovaj proces ne može okončati na pravi, prirodni, pravni način“.

– Vi biste u tom slučaju morali doneti oslobađajuću presudu i isplatiti mi odštetu za šest godina provedenih u pritvoru i sve patnje… Ali jasno mi je da se s tim nikada neće pomiriti NATO, SAD, EU, makar mi pripisali da sam ubio Džona Kenedija i bacio atomsku bombu na Hirošimu – rekao je Šešelj.

Protiv Šešelja se trenutno vodi i postupak za uvredu suda, zbog objavljivanja imena zaštićenih svedoka i njihovih izjava, ali i zbog zastrašivanja. Za ovo krivično delo prema pravilima Tribunala zaprećena je kazna do sedam godina zatvora, novčana kazna do 100.000 evra ili obe kazne.

Krasić: Skandalozna odluka

Beograd – Odluka sudskog veća Tribunala u Hagu da na neodređeno vreme prekine suđenje lidru radikala predstavlja pravni skandal. Takav skandal nije zabeležen u istoriji prava – rekao je juče u srpskom parlamentu Zoran Krasić, šef pravnog tima za odbranu Vojislava Šešelja pred Haškim tribunalom. On je dodao da se iz agencijske vesti može zaključiti da je odluka doneta u sklopu zahteva iz juna kojim je traženo da se Šešelju nametne branilac i da se protiv njega pokrene poseban postupak zbog nepoštovanja suda. M. R. M.

Nacionalni savet zabrinut

Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom ocenio je da će ponovni prekid suđenja Šešelju dodatno umanjiti većpoljuljano poverenje srpske javnosti u nepristrasnost tog suda. Savet je saopštio da je obavešten da je do odlaganja suđenja došlo zbog nedozvoljenog uticaja na važne svedoke ali dodaje da im detaljni razlozi donošenja te odluke nisu poznati jer su najvažniji delovi obrazloženja ostali poverljivi. Kako se navodi, organi Republike Srbije su do sada postupili po svim zahtevima Tribunala koji su se odnosili na zaštitu svedoka i njihovih porodica. „U ovom trenutku nemamo saznanja o ugrožavanju svedoka, niti smo o tome obavešteni od strane Tribunala“, ističe se u saopštenju Saveta. Dodaje se da je Nacionalni savet predstavnicima Tribunala predočio te probleme i da je u tom razgovoru izražena spremnost državnih organa da postupe po svim eventualnim budućim zahtevima za zaštitu svedoka i njihovih porodica. To telo je navelo i da je potrebno omogućiti optuženom Šešelju pravo na odbranu, koje uključuje i pravo optuženog da se sam brani kako bi se suđenje nesmetano i u razumnom roku završilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari