"Šetnja za Zorana" 12. i 14. marta 1Foto: Stanislav Milojković

I ova godišnjica ubistva prvog demokratskog premijera Srbije Zorana Đinđića biće obeležena polaganjem venaca na njegov grob, mesto na kojem je ubijen u dvorištu vlade, nizom manifestacija i sa dve „Šetnje za Zorana“ koje organizuju Demokratska stranka i Liberalno-demokratska partija.

Dok će članovi i sipmatizeri LDP, u četvrtak 12. marta, tradicionalno šetati od Simine ulice do zgrade Vlade, a zatim do Novog groblja, demokrate svoju „Šetnju za Zorana“ organizuju u subotu 14. marta i priključuju se građanima koji se svake subote okupljaju na Platou ispred Filozofskog fakulteta. Osim predstavnika DS, u koloni se očekuju i ostali lideri Saveza za Srbiju, a šetaće se od Platoa do zgade vlade. Tokom šetnje biće puštani Đinđićevi govori.

Na dan kada se navršava sedamnaest godina od ubistva delegacija DS, na čijem je čelu bio, će u 11 sati položiti vence na Đinđićev grob na Novom groblju. Demokrate istog dana u 13 sati u Dvorani kulturnog centra Beograd organizuju tradicionalno debatno takmičenje „dr Zoran Đinđić“, a u 19 sati u opštinskom odboru DS Vračar biće i novi Vračarski razgovori, autorke Tamare Tripić. Naziv Vračarskih razgovora je „Portret političara iz drugog ugla – prijatelji o prijatelju dr Zoranu Đinđiću“. O Đinđiću govore iz drugačijeg ugla govore njegovi lični prijatelji filozof Dragan Lakićević Lakas, novinar Milorad Mića Roganović, istoričarka Branka Prpa, karikaturista Predrag Koraksić Koraks, novinar Rade Radovanović. U petak 13. marta u Gradskom odboru DS na Terazijama u 16 sati biće postavljena izložba „Dan sećanja“ na kojoj će bit izloženi portreti onih koji su stvarali DS.

I Nova stranka obeležiće 12. mart polaganjem venaca i cveća na Đinđićev grob. Zatim će u 12 i 30 članovi Đinđićeve vlade položiti venac u dvorištu vlade na mestu gde je ubijen, a u 18 sati na Filozofskom fakultetu je tribina na kojoj će govoriti Goran Pitić, Zoran Živković i Biljana Stankov, sekretarica Zorana Đinđića.

I članovi aktuelne vlade, kao i uvek, predvođeni premijerkom Anom Brnabić položiće venac na spomen ploču u dvorištu vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari