Sever Kosova - priče o pripremi autonomije 1Foto: EPA/ ĐORĐE SAVIĆ

Doveli ste me da odgovaram na nepristojne i neuljudne tračeve… Te šuplje priče naši politički protivnici sami izmišljaju.

I to je jedan iz ovog tajkunskog fašističkog saveza već pričao dva meseca unazad. I naravno da se ništa nije dogodilo… – ovim rečima je predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući juče na TV Pink prokomentarisao upozorenje igumana Visokih Dečana arhimandrita Save (Janjića) o mogućem „skorom scenariju međusobno dogovorenog incidenta na severu KiM koji bi stvorio podelu na terenu“.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj juče je na sopstveni zahtev posetio američku bazu Bondstil kod Uroševca i, kako prenosi Koha ditore, u razgovoru sa komandantom Nikom Dučićem „izjave srpskih sveštenika o planovima za podelu i destabilizaciju Kosova“ nazvao „spekulacijama“. Prištinski izvori tvrde da je predsednik Kosova Hašim Tači juče razgovarao sa ambasadorom SAD u Prištini Gregom Delavijem, ali u vreme pisanja ovog teksta nije se znalo da li su razgovarali o upozorenjima Eparhije raško-prizrenske ili činjenice da je admiral DŽejms Fogo, komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju, pre dva dana tokom posete severu KiM ignorisao zvaničnu Prištinu.

Predstavnici Srpske liste, posebno zvaničnici kosovske vlade i parlamenta, ne žele da komentarišu upozorenja oca Save zato što, kako nezvanično objašnjavaju, imaju preporuku Beograda da u principu ne izlaze u javnost. Iz Kancelarije za KiM Vlade Srbije do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo dobili reagovanje na upozorenja iz ERP.

– Ovo nisu „neuljudni tračevi“, već informacije koje dobijamo čak i od naših vernika, čestitih članova SNS, koji nam se obraćaju sa molbom da ne pominjemo njihova imena da ne bi izgubili posao i hleb. Srbima na severu KiM je po naredbi Beograda uvedena radna obaveza od 1. avgusta i u vreme godišnjih odmora svi moraju biti na radnim mestima. Takođe se insistira i na prisustvu studenata u Mitrovici, radi eventualnih protesta koji bi se organizovali. Otvoreno se govori o proglašenju mimo dijaloga neke navodne autonomije Severa 5. avgusta, nakon isteka roka za ZSO, koja bi trebalo da isprovocira ulazak kosovske policije i snaga Rosu po sličnom scenariju kao u vreme hapšenja Marka Đurića. Problem je što ovaj put, po svemu sudeći, sve ne bi prošlo mirno i bilo bi žrtava sa obe strane. Ključni pokazatelj da li određeni međunarodni krugovi eventualno saučestvuju u ovom scenariju biće da li će se specijalnim jedinicama kosovske policije dozvoliti ‘zavođenje reda’ u slučaju provokacije oko navodnog proglašenja autonomije severa. To jednostavno ne sme da se dogodi jer bi to bio okidač za krvoproliće – objašnjava za Danas arhimandrit Sava (Janjić).

On smatra da bi „ovakav incident poslužio i onima u Beogradu i onima u Prištini koji priželjkuju scenario podele, o kome su već više puta pregovarali, o čemu svedoče međunarodni predstavnici sa kojima je razgovarao, da krenu sa svojim paklenim planom“.

– U tom slučaju najveće žrtve bili bi Srbi južno od Ibra koji bi bili izloženi sistematskim napadima albanskih ekstremista, kao u pogromu 2004. godine. Mogući su i napadi na naše svetinje. Ovo se radi svesno kako bi se preko stradanja naroda od Albanaca opravdala predaja KiM i prikrila lična odgovornost. Beograd bi na kraju opet morao sa tim istim Albancima, koji bi proterali većinu Srba, da zaključi neku vrstu sporazuma o priznanju, što bi bio vrhunac licemerja i poniženja Srbije i našeg naroda – upozorava iguman Visokih Dečana.

Na pitanje zbog čega je baš sad izašao u javnost sa ovim upozorenjem, arhimandrit Sava kaže da je reč o „moralnoj obavezi“, jer se „iz više izvora čulo da se „na pripremi ovog scenarija aktivno angažuju određene strukture na severu Kosova“.

– Apel vladike Teodosija je otvorio ovu temu u javnosti na odgovoran način, ali sada smo dužni da govorimo i o određenim činjenicama koje ukazuju na mogući veoma opasan razvoj događaja. Razgovarali smo i sa više stranih diplomata i sa predstavnicima Kfora, koji su o svemu upoznati i ne izgledaju nimalo iznenađeni. Zasigurno znamo da međunarodni faktori u potpunosti prate razvoj događaja oko ovog pitanja i da su svesni onoga što pojedinci i grupe planiraju i sigurno je da ovaj put ni sa albanske, ali ni sa srpske strane akteri nasilja ne bi mogli da prođu, ne samo bez moralne nego i bez krivične odgovornosti – naglašava arhimandrit Sava.

Milan Ivanović, direktor Zdravstvenog centra u severnom delu Kosovske Mitrovice, juče nije odgovarao na telefonske pozive. Ortoped u penziji Marko Jakšić kaže za Danas da je od kolega lekara čuo da su zdravstvene ustanove na KiM tokom jula dobile uputstvo iz Beograda da od 1. avgusta uvedu radnu obavezu za sve zaposlene, ali se od toga potom najpre odustalo da bi poslednja preporuka bila da „zdravstveni radnici od početka ovog meseca budu u punoj pripravnosti za svaki slučaj i da sever KiM mogu da napuste samo oni koji to baš moraju“.

– Ovde se priča o navodnim novim srpskim barikadama, ako Srpska lista na svoju ruku proglasi ZSO, što pogrevaju i priče o pojačanom prisustvu Srpske žandarmerije i Vojske Srbije na administrativnoj liniji. Članovi Srpske liste donedavno su se hvalili da im je važno da Vučić izvrši podelu KiM, ali su malo slegli kad im je Hašim Tači poručio da je moguća samo korekcija granice – vraćanje Leška koji je Beograd dao Prištini 1958, a da će za to morati da daju Preševo i deo Bujanovca – napominje Marko Jakšić.

Prema Danasovim saznanjima, o navodnom „vraćanju severa KiM“, uprkos potpisanim Briselskim sporazumima, u beogradskim izvorima, i to bliskim ovdašnjim vlastima spekuliše se već dve godine, intezivno poslednja dva meseca, a kao mogući dan „de“ pominje se takođe 5. avgust.

Šokantni detalji

– Određene ličnosti iz vladajuće stranke su prethodnih nedelja već održavale sastanke sa predstavnicima Srba iz raznih krajeva KiM na kojima se raspitivalo o tačnom broju Srba i o mogućem preseljenju, o čemu je više informacija pristiglo u Eparhiju. LJudi su nam prenosili detalje iz razgovora sa najvišim predstavnicima Srbije koji su šokantni. Istovremeno se sistematski vodi kampanja umanjivanja broja Srba na KiM u cilju obmanjivanja javnosti u Srbiji i medijske pripreme terena. Ako se sve ovo tako sprovede, režim u Beogradu bi bio direktno istorijski i moralno odgovoran za nestanak svih Srba prvi put u istoriji na najvećem delu naše Pokrajine. Srbima je Kosovo u istoriji oduzimano nasilnim putem, ali ovo bi bio prvi put da se Beograd sam odrekne i svojih vekovnih teritorija i to opravda insceniranim iseljavanjem sopstvenog naroda – kaže arhimandrit Sava.

Nacrt statuta ZSO 4. avgusta?

Upravljački tim za uspostavljanje ZSO obavestio je juče šefa misije OEBS Jana Bratua i predstavnike ove misije na Kosovu da je rad na tekstu u završnoj fazi i da će nacrt statuta ZSO biti okončan u roku koji je dala EU – do 4. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari