Sigurno ima boljih rešenja od Marka Đurića 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Utisak je da ima mnogo boljih rešenja od toga da Marko Đurić, aktuelni direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, bude postavljen za ambasadora Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama, jer Marko Đurić nije tikva bez korena.

To ocenjuje za Danas Mihailo Crnobrnja, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, vest da bi Đurić mogao da bude predstavnik države u Vašingtonu.

Kako dodaje, Marko Đurić je poznat ne samo u domaćoj već i upravo u SAD, s obzirom na to da je bio u delegaciji predsednika Srbije, Aleksandra Vučić, prilikom potpisivanja sporazuma sa kosovskim zvaničnicima.

– Dobar ambasador mora da ima spremnost i odgovornost za dogovore i kompromise, a prilično sam siguran da Marko Đurić takve kvalitete nema – zaključuje sagovornik našeg lista.

Boris Varga, politikolog i novinar, ocenjuje za Danas da, ukoliko Marko Đurić zaista bude imenovan za ambasadora Srbije u SAD, to znači da Aleksandar Vučić ozbiljno računa na ličnu podršku Vašingtona, pre svega po pitanju Kosova.

– Beograd i naprednjački režim može biti samo zadovoljan onim što je dobio za vreme zadnjeg susreta sa Trampom, bez obzira na sve kritike i dramu vezano za taj događaj. Međutim, ne treba biti u zabludi da je to samo produžetak politike haotičnog balansiranja Srbije između SAD, EU, Rusije i Kine, bez principa i osmišljene spoljne politike – ističe Varga.

Uostalom, naglašava on, tu improvizovanu spoljnopolitičku strategiju imao je i Boris Tadić preko svoja „četiri stuba spoljne politike“.

– Činjenica je da Vašington jedini ima kapacitet da reši pojedina konkretna pitanja na Balkanu jer ima realni uticaj na sve aktere i to Vučić jako dobro zna, zato tamo šalje javnosti poznatog čoveka od poverenja. Mini-Šengen sa Kosovom je ekonomski pristup rešavanju problema i na jedno vreme još odlaže direktno priznanje Kosova od strane Srbije. To najviše i odgovara Vučiću – smatra sagovornik našeg lista.

Vučić je, dodaje on, takođe svestan da je Tramp u predizbornoj kampanji i da se SAD mogu lako i brzo okrenuti protiv njega, jer stabilokratija je njihov izum još iz vremena Hladnog rata.

– Tada ćemo slušati njegovu odanost pravoslavnoj braći ili zaklinjanje u brata Sija – zaključuje Boris Varga.

Kako je juče objavio list Blic, aktuelni direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju biće novi ambasador Srbije u Vašingtonu.

„Još uvek nije poznato kada će Đurić stupiti na ambasadorsko mesto, ali očekuje se da će u narednom periodu biti završene sve neophodne procedure“, navodi se. Prema pojedinim izvorima lista, on će se u Vašingtonu naći za dva do tri meseca.

Prethodnom ambasadoru Đerđu Matkoviću istekao je mandat, te je ambasada Srbije u SAD trenutno upražnjena. Pre dva dana se spekulisalo i da će Đurić zameniti Dačića na mestu šefa srpske diplomatije u novoj vladi.

Trajković: Kako će dobiti akreditaciju

Srpska političarka sa Kosova Rada Trajković, poznata po oštroj kritici SNS-a, na Tviteru je napisala: „Ajde baš da vidim kako će Marko Đurić, prijatelj Mitrovačkih vođa organizovanog kriminala, dobiti akreditaciju za ambasadora u Americi. Ne pomaže tu ni to što (navodno) govori hebrejski, ni skandiranje – Aco, Srbine.“ P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari