Sindikat pravosuđa traži izvinjenje Vlade i parlamenta zbog štetnih promena 1Foto: Milja Gogić (Arhiva)

Sindikat pravosuđa Srbije saopštio je danas da bi Vlada i parlament treba da upute građanima izvinjenje za promene koje sprovode u pravosuđu jer su one na štetu građana i samo će još više usporiti njegov rad.

„Trenutna seoba beogradskih pravosudnih organa koja je u toku još će više usporiti pravosuđe. Normalizacija rada, nakon ovih pakovanja, prepakivanja, raspakivanja, u najboljem slučaju, može se očekivati krajem januara. Dakle, ovo će opet dovesti do odlaganja postupaka, zastarevanja i probijanja ionako probijenih razumnih rokova. Korist od pravosudnog čergarenja imaju jedino okrivljeni i tuženi“, naveo je sindikat.

Sindikat je dodao da je adaptacija Palate pravde završena i da se očekuje preseljenje određenog broja beogradskih pravosudnih organa, ali da će zbog manjka smeštajnih kapaciteta u taj objekat umesto planiranih četiri biti smešteno čak šest pravosudnih organa.

„Pravo pitanje jeste zašto se presipa iz šupljeg u prazno. Nijedna dosadašnja promena nije poboljšala efikasnost i delotvornost pravosuđa. Naprotiv, 2008. godine nerešeno je ostalo 780.000 predmeta u srpskom pravosuđu, a posle promena u vidu nove pravosudne mreže i otpuštanja sudija i zaposlenih, na primer, 2012. godine, ostalo je nerešenih 3.158.400 predmeta. Kada će beogradski sudovi konačno da se skuće i zbog čega Beograđani nisu zaslužili novu sudsku zgradu u kojoj će biti dovoljan broj sudnica kako bi sudija mogao da sudi svaki dan, odnosno dovoljan broj kabineta kako bi tužilac mogao svakodnevno da sprovodi poverenu mu istragu?“, pitao je sindikat.

Iz tog sindikata je ocenjeno da se to neće dogoditi nikada jer se rad pravosuđa zapravo opstruira godinama i to proračunato kako bi građani odustali od prava i pravde a krivica za nevolje društva bila prebačena na pravosuđe.

„Neznanje i lakomislenost sigurno nisu u pitanju“, dodaje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari