Novi protest „1 od 5 miliona“ 4. aprila u Novom Sadu 1Foto: BETAPHOTO DRAGAN GOJIC

Dramski pisac Siniša Kovačević i glumac Branislav Lečić obratiće se građanima na 12. protestu „Jedan od pet miliona“ u petak, 5. aprila.

Prethodno će se studentima u Univerzitetskom kampusu u 17 časova obratiti muzičar i pisac Marko Šelić Marčelo, koji će ih povesti do Pozorišnog trga kod Srpskog narodnog pozorišta, gde u 18 časova počinje protestni skup. Zborno mesto za studente je fontana pored studentskog doma „Slobodan Bajić“.

Organizadtori protesta „ 1 od 5 miliona“ prekjuče su podneli prijavu za 13. okupljanje u Novom Sadu u petak, 12. aprila na istom mestu. U isto vreme stotinak metara dalje SNS je prijavila svoj miting podrške Aleksandru Vučiću. Na upozorenja da bi moglo doći do sukoba i nesagledivih posledica, predsednik Gradskog odbora i potpredsednik SNS Miloš Vučević javno je zatražio od Vučića da razmotri pomeranje mitinga u okviru kampanje „Budućnost Srbije“ za dan ranije, 11. april.

„Kao gradonačelnik Novog Sada i odgovoran čovek nikako ne mogu da dozvolim da se dogodi bilo kakvo krvoproliće na ulicama našeg grada. Zbog toga apelujem na predsednika Srbije Aleksandra Vučića da razmotri mogućnost pomeranja skupa sa 12. na 11. april. To je jedini način da se izbegne scenario koji je pripremljen u glavama onih koji žele da izazivanjem haosa na ulici sruše legitimno izabranu vlast“, naveo je Vučević.

On je ovaj momenat iskoristio da optuži opoziciju da želi sukobe i nasilje, jer je, prema njegovim rečima, SNS svoj miting prijavila znatno ranije, još 27. marta. Organizatori protesta „1 od 5 miliona“ pak podsećaju da su vlast i SNS ti koji režiraju sukobe i izazivaju incidente, počev od napada na jednog od lidera Saveza za Srbiju Borka Stefanovića.

Kao što su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i najšira javnost već obavešteni, inicijativa „1 od 5 miliona“ je juče podnela i prijavu protestnog skupa za naredni petak, 12. aprila, na istom mestu i u isto vreme kada su održani i svi prethodni protesti. Ranijim prijavljivanjem protesta i obaveštavanjem javnosti o podnetoj prijavi, osujećen je pokušaj vlasti da svojim kontramitingom u isto vreme u centru grada spreči građanski skup i prekine proteste. Izmišljene su tvrdnje gradonačelnika Novog Sada i potpredsednika Srpske napredne stranke Miloša Vučevića kako je vlast još 27. marta podnela prijavu za svoj promotivni skup.

Vučević je po ko zna koji put pokušao da obmane javnost i da učesnike protesta lažno optuži kako planiraju da izazovu nerede i sukobe sa pristalicama vlasti koje režim Aleksandra Vučića dovodi u Novi Sad iz svih krajeva zemlje. Vučević je u svojoj pisanoj izjavi učesnike građanskih protesta zapravo optužio za ono što on sam istinski priželjkuje, a po svemu sudeći i planira da uradi. Pokušaj organizovanja kontramitinga u Novom Sadu je provokacija koje se učesnici protesta „1 od 5 miliona“ nisu uplašili i na koju će odgovoriti mirnim i još upornijim protestima sa kojih će i dalje tražiti smenu vrha državne vlasti, slobodu za medije i poštene izbore za nove organe vlasti na lokalnom, pokrajinskom i nacionalnom nivou“,navode organizatori Protesta „1 od 5 miliona“.

Sve ovo podseća na događanja oko oslikanog voza za Kosovo, koji je po naređenju Aleksandra Vučića zaustavljen u poslednjem trenutku u Raškoj kako bi se izbegao sukob, pošto su vlasti u Prištini najavile da ga neće propustiti na KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari