Sinod odbio da sazove vanredni Sabor SPC 1Foto: EPA-EFE/ BORIS PEJOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom prošlog vikenda saopštio da je, uz saglasnost patrijarha Irineja, odustao od posete severnom delu Crne Gore.

Posle njegovog sastanka sa patrijarhom, održana je proširena sednica Sinoda SPC na kojoj su bili i članovi Episkopskog saveta u Crnoj Gori. Sinod je dao „punu podršku mirnom hrišćanskom otporu“ SPC u Crnoj Gori, ali je u zvaničnom saopštenju prećutao da je, kako Danas nezvanično saznaje, odbio zahtev Episkopskog saveta CG da se do kraja januara sazove vanredni Sabor SPC.

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara u subotu rekao da nije tražio susret sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem (Radovićem) i da su detalji njegove otkazane posete dogovoreni sa episkopom mileševskim Atanasijem (Rakitom).

U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Danasu je nezvanično potvrđeno da ih iz Predsedništva Srbije nisu kontaktirali, dok u sedištu Eparhije mileševske ne žele da komentarišu Vučićevu posetu.

Danasovi izvori u visokim crkvenim krugovima spekulišu da je Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije, zbog navodnog stava vladike Atanasija mileševskog da je Vučićeva poseta podelila narod, tražio intervenciju patrijarha Irineja.

Saglasnost Mileševske eparhije data je, kako se priča, posle „pritiska“ iz Patrijaršije u Beogradu.

U sedištu SPC nije moguće zvanično potvrditi ove spekulacije kao ni tvrdnje pojedinih crkvenih krugova da je Vučić razlog zbog kog je Sinod i prošle subote odbio da sazove vanredni Sabor, čije je sazivanje tražio Episkopski savet CG.

Arhijereji SPC u CG upozoravaju, između ostalog, da se i u samoproglašenoj kosovskoj državi sprema crkveni zakon sličan spornom u Crnoj Gori, zbog čega bi Sabor trebalo da se na vreme odredi prema tom problemu.

Već duže vreme u delu vrha SPC spekuliše se da Vučiću, zbog obaveza koje ima prema Zapada kada je reč o KiM, ne odgovara da se Sabor SPC pre maja ponovo oglasi sa poznatim stavom SPC da je protiv nezavisnosti, podele i razgraničenja u južnoj srpskoj pokrajini. Isti izvori smatraju i da Vučić, bez obzira na izjave, navodno nije „nevin“ ni u slučaju donošenje Zakona u verskoj slobodi u CG.

Sinod i Episkopski savet CG u subotu su u zajedničkom saopštenju ocenili da se „ovim zakonom omogućava otimanje i skrnavljenje svetinja i gaženje zaveštanja njihovih svetih ktitora i zadužbinara i da on produbljuje već postojeće podele i sukobe u crnogorskom društvu“.

„Sinod sa ove proširene sednice još jednom apeluje na državne organe Crne Gore da budu svesni svoje odgovornosti pred istorijom i budućnošću i da preispitaju svoj stav o verskim pravima i slobodama svojih građana i većinske Crkve u Crnoj Gori. SPC i njene eparhije u Crnoj Gori će svim raspoloživim zakonskim i pravnim sredstvima štititi verska prava i slobode i istovremeno pozivati sve relevantne činioce na obnovu svestranog dijaloga po ovom nadasve važnom i osetljivom pitanju“, navodi se u saopštenju.

Tokom vikenda nastavljeni su protresti u većini gradova u CG, a za juče su bili najavljeni molebani u Niškoj, Kruševačkoj, Šumadijskoj i Mileševskoj eparhiji.

Mitropolit Amfilohije blagosilja badnjake širom CG

„Svojatanje svetinja od bilo koje vlasti ili vlastodržaca, naročito onih obezboženih, sekularizovanih, jedno je od bezumlja i bezakonja naših dana. Naslednici bogoubica i bratoubica, za koje ne postoje ni Bog ni duša ni vječno ljudsko dostojanstvo, koji se klanjaju zlatnom zemaljskom teletu i praznom bogatstvu, obogotvoruju kulturu bez kulta koji je rađa. Željeli bi, posebno u našoj Crnoj Gori, da svojim neljudskim zakonima, podvrgnu svete hramove svome vlastoljublju i častoljublju, otimajući ih od Crkve Božije koja ih je iznjedrila i koja ih rađa. Zato svakog razumnog čovjeka raduje ovdašnja molitvena i crkvena probuđenost, koja je najdivniji ukras i najčudesniji božićni badnjak i hram današnje Crne Gore“, poručio je u Božijoj poruci mitropolit Amfilohije,

On će na Banji dan ujutru služiti u Cetinjskom manastiru, a potom blagosiljati badnjake na Obodu Crnojevića, pred Cetinjskim manastirom, pred crkvom Novomučenika na Pardusu i pred Sabornim hramom Vaskrsenja Hristovog u Podgorici. Božićnu liturgiju u utorak ujutru mitropolit Amfilohije služiće u ovom podgoričkom Sabornom hramu.

Moleban u Beogradu

Arhiepiskopija beogradsko-karlovačka pozvala je vernike da drugog dana Božića, 8. januara prisustvuju u molitvenom skupu podrške „našem stradalnom narodu u Crnoj Gori, Kosovu i Metohiji i svim srpskim krajevima“. Okupljanje je na Terezijama odakle će se u litiji ići do Hrama Svetog Save gde će biti služen moleban Presvetoj Bogorodici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari