Skupovi podrške demonstracijama u Srbiji u Beču i Pragu (FOTO) 1Foto: Protiv diktature Beč

U Beču je danas, ispred kuće Evropske unije, održan skup podrške građanskim protestima u Srbiji.

Po hladnom i sunčanom danu sakupilo se oko dve stotine građanki i građana Beča, koji su svojim prisustvom poslali poruku podrške svima koji protestuju u Srbiji, kao i poruku Evropskoj uniji da ne ćuti i da podrži sve građanke i građane u Srbiji koji brane elementarna ljudska prava i tekovine demokratije.

Moderatorka programa Katarina Kaupa se postarala da na oba jezika, nemačkom i srpskom, predstavi sve govornike na skupu.

Prvi govornik, Dušan Stojanović, naučni saradnik na Univerzitetu Beč, je svojim obraćanjem objasnio zašto je skup održan ispred Kuće Evropske unije. U svom govoru je naglasio kako se u ime prividne stablnosti toleriše režim u Srbiji.

Skupovi podrške demonstracijama u Srbiji u Beču i Pragu (FOTO) 2
Foto: Protiv diktature Beč

Naveo je da je na protestima u Srbiji pokazana visoka svest o slobodi, pravdi i jednakosti, čime su građani pokazali zrelost za razliku od svojih političkih elita. Te vrednosti se brane na ulicama gradova Srbije zato što su institucije ukradene, kao i sama država, naglašava Stojanović.

„Zato se danas mi nalazimo ispred Kuće Evropske unije, naše kuće, kako bi odbranili njene temeljne vrednosti za koje se bore građanke i građani Srbije“, poručuje Stojanović. „Evropa nam je uzor i vodilja, ako ona ćuti na dešavanja u Srbji, mi smo zbunjeni i osećamo se izgubljeno“, navodi se dalje.

Skupovi podrške demonstracijama u Srbiji u Beču i Pragu (FOTO) 3
Foto: Protiv diktature Beč

Kroz svoj govor je pozvao Evropu da kao „naša velika porodica stane iza nas“ jer „mi branimo njenu čast i reputaciju u Srbiji“. Na kraju je naglašeno da Evropa nema prava na ćutanje, uzmicanje i odustajanje, što je propraćeno aplauzima prisutnih.

Marina Urošević, studentkinja na Tehničkom univerzitetu u Beču, se osvrnula na odlazak mladih iz Srbije. U svom govoru je navela kako su mnogi primorani da odu i kako osećaju da nemaju gde da se vrate. Srbija je zemlja u kojoj su diplome obezvređene, ljudska prava urušena, zemlja u kojoj se toleriše nasilje, a život svodi na puko preživljavanje, ističe Uroševićeva.

Naglašena je nezainteresovanost države za odlazak mladih i besmisao kampanje za porast nataliteta u Srbiji. „Loše nam je kada se vratimo u svoju domovinu, a ona je svakog dana sve više oronula“, poručuje Uroševićeva. Na kraju je istaknut apel „Želimo da imamo gde da se vratimo“

Treća govornica na skupu je bila austrijska novinarka i spisateljica Evelin Šalk (Evelyn Schalk). Kao osoba, koja prati dešavanja, ne samo u Austriji, već i u regionu, objavljivala je brojne tekstove o protestima u Austriji, Mađarskoj, Srbiji, Albaniji.

Njen nastup je bio u formi intervjua koji  je vodila Katarina Kaupa, voditeljka programa. Naglasila je kako je slobodno novinarstvo u Srbiji ugroženo, kako je Srbija zahvaljujući toj činjenici proglašena od strane Freedom House-a za delimično slobodnu zemlju.

Skupovi podrške demonstracijama u Srbiji u Beču i Pragu (FOTO) 4
Foto: Protiv diktature Beč

Podvučena je hrabrost ljudi da izađu na ulice i da se bore za svoja prava, kao i socijalna komponenta protesta. Naglašene su i izvesne paralele između protesta četvrtkom u Austriji portiv populističke politike desničarske Vlade i građanskih protesta u Srbiji, pre svega u uzajamnom delovanju politike i građanskih pokreta u obe države.

Takođe je izneta pretpostavka zašto Evropska unija i austrijski političari, kako oni na vlasti, tako i opozicioni, ne reaguju na dešavanja u Srbiji, a to je pre svega zbog stabilnosti političkog okruženja kao i očekivanog rešenja kosovskog pitanja.

Na samom kraju protesta poslata je podrška i ohrabrenje za proteste i drugim gradovima Evrope i sveta u kojima je brojna dijaspora iz Srbije. Skup je završen zajedničkim slikanjem iza banera „1 od 5 miliona, Beč“.

Sličan skup održan je danas i u Pragu a organizatori su poručili da zahtevaju od vlasti u Srbiji da im se, kao dijaspori, omogući da mogu da izlaze i glasaju na slobodnim i fer izborima, po svim ambasadama i konzulatima u inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari