Skupština: Granični prelaz sa BiH čeka sporazum 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković (arhiva)

Skupštinski Odbor za odbranu i unutrašnje poslove usvojio je danas predlog Vlade o primeni sporazuma o graničnim prelazima sa Bosnom i Hercegovinom, kojim bi novi zajednički prelaz na mostu Ljubovija – Bratunac bio otvoren za putnike i sve vsrte roba, uključujući i one koje podležu inspekcijskim kontrolama.

Sekretar Ministartsva unutrašnjih poslova Milica Ćatić objasnila je da su Vlada Srbije i Savet ministara BiH postigli dogovor da sporazum bude privremen i primenjuje se do dana potpisivanja i stupanja na snagu stalnog sporazuma.

Prema njenim rečima, BiH tek treba da raspiše tender za izgradnju graničnog prelaza s njihove strane.

Gradnja mosta Ljubovija – Bratunac završena je, Srbija je uradila sve što je potrebno s njene strane da bi se granični prelaz otvorio, a zastoj je nastao u telima BiH, jer Republika Srpska nema nadležnost nad graničnim prelazima.

Na sednici Odbora za odbranu i unutrašnje poslove poslanik Srpske radikalne stranke Božidar Delić, general u penziji, podneo je predlog da se pokrene inicijativa, koja bi bila nestranačka, da Vlada donese zakon o borcima i porodicama palih i nestalih.

Kako je objasnio, predlog takvog zakona već postoji, pokrenut je prema ministarstvima, a dobili su ga i poslanici, ali se on ne stavlja na dnevni red parlamenta.

Neke zakone dopunjujemo po peti ili sedmi put, a jedan tako važan zakon već 27 godina nismo doneli. To je apsolutno kontraproduktivno za državu i Vladu, ukazao je Delić i dodao da se „borci pitaju ko su ljudi koji sede u Skupštini“.

Odbor je konstatovao da je potrebno da Delić dostavi pisanu inicijativu, što predviđa poslovnik, kako bi se članovi tog tela o njoj izjasnili.

Poslanik Dveri Zoran Radojičić je preneo inicijativu Policijskog sindikata Srbije da se organizuje javno slušanje povodom činjenice da je novi opšti kolektivni ugovor za zaposlene u MUP potpisan mimo reprezentativnih sindikata, a Odbor je takođe zaključio da je potrebno dostaviti zvaničan pisani predlog o tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari