Skupština i Vlada KiM osudile zadržavanje kosovskog poslanika na Merdaru 1Foto: Beta/Saša Đorđević

Poslanika Skupštine Kosova i predsednika Srpske liberalne stranke, Slobodana Petrovića, zadržali su juče na prelazu Merdare pripadnici srpskog MUP-a, a potom i pripadnici Bezbednosno informativne agencije.

SLS u saopštenju medijima navodi da je Petrović juče putovao u Beograd (zbog porodične slave), ali da je tom prilikom zadržan na prelazu Merdare preko četiri sata, prenosi Kossev.

Petroviću su, nakon provere ličnih dokumenata pripadnici srpskog MUP-a zatražili da sačeka dolazak pripadnika BIA-e iz Prokuplja. Posle dva sata pripadnici BIA-e su stigli na prelaz nakon čega je Petrović bio primoran da čeka još dva sata kako bi dobili razjašnjenje iz Beograda zbog čega je zadržan.

Ovom političaru je kasnije dozvoljeno da nastavi putovanje, ali obrazloženje za zadržavanje nije dobio.

Iz SLS-a traže odgovore iz MUP-a i BIA-e na pitanje zašto je poslanik Slobodan Petrović bio zadržan skoro pet sati u policijskim prostorijama na prelazu Merdare.

Reagovala kosovska vlada: Ovo nije prvi put Na informaciju o zadržavanju Petrovića reagovala je i kosovska vlada.

„Vlada Republike Kosovo podseća da ovo nije prvi put da se građani Republike Kosovo, posebno oni koji pripadaju srpskoj zajednici i rade za kosovske institucije podvrgnu ispitivanju, budu maltretirani i vređani od strane srpskih vlasti“, navodi se u saopštenju.

Pozivaju na obustavu ove prakse i nadaju se da u budućnosti kosovski građani, bilo koje etničke pripadnosti, neće imati sličnih problema. „Srbija treba jednom zauvek da shvati da takve situacije ne vode dobrosusedskim odnosima“, zaključuje se u saopštenju kosovske vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari