Kosovska vlada usvojila odluku o raspuštanju SO Zvečan i Leposavić i budžet za izbore na Severu 1Vlada Kosova Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Kosovska vlada usvojila je na današnjoj sednici odluku o raspuštanju skupština opština Zvečan i Leposavić, zbog, kako su naveli, njihove nefunkcionalnosti i nemogućnosti vršenja zakonskih ovlašćenja, a nakon što su ih nedavno napustili politički predstavnici Srba sa Severa.

Na 108. elektronskoj sednici usvojen je i zahtev CIK-a za dodelu budžetskih sredstava u iznosu od 310,183 evra za održavanje vanrednih izbora za gradonačelnika u opštinama Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan koje je nedavno raspisala kosovska predsednika Vjosa Osmani za 18. decembar, piše KoSSev.

Vanredne lokalne izbore na Kosovu izazvala je nova kriza sa tablicama nakon odluke kosovske vlade da po fazama sprovede (pre)registraciju srpskih tablica na RKS, a koja je kulminirala izlaskom Srba iz gotovo svih kosovskih institucija, uključujući i četiri gradonačelnika u opštinama na Severu.

CIK je otpočeo pripreme za izbore, a Srpska lista poručila je da na izborima neće učestvovati, kao ni 95% građana, za koje se navodi da podržavaju ovu stranku.

Da su vanredni lokalni izbori za četiri opštine na Severu „osuđeni na propast“ jer bez Srba nemaju nikakvog smisla, gotovo istovremeno je poručio i Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM.

Ipak, juče su se u skupštini Kosova pojavilo 10 srpskih poslanika, od kojih 9 Srpske liste, koji su položili zakletvu i odmah napustili sednicu. Zajedno sa Petkovićem to su protumačili kao tehničku verifikaciju mandata čime su, kako tvrde predupredili pokušaj kosovskog premijera da uvede „svoje Srbe“.

Međunarodni predstavnici pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, ali i započne razgovore o formiranju ZSO, a Srbi da se vrate u kosovske institucije. Visoki evropski predstavnik je upozorio da se rešenje mora pronaći hitno, pre 21. novembra, za kada su kosovske vlasti prethodno naglasile da će se započeti sa primenom druge faze odluke o uklanjanju srpskih tablica – kažnjavanju vozača.

Evropska unija pozvala je kosovskog premijera Aljbina Kurtija i srpskog predsednika Aleksandra Vučića na sastanak u Brisel, potvrdio je danas portparol EU Peter Stano u odgovoru za KoSSev.

Premda datum mogućeg sastanka na visokom političkom nivou nije zvanično potvrđen, Stano je kazao da se nada da će do njega doći „veoma brzo“, a pojedini mediji preneli su da bi do susreta moglo doći već u nedelju ili ponedeljak.

Iako ni jedna strana nije zvanično potvrdila da će putovati u Brisel, predsednik Srbije Aleksandar Vučić to je posredno učinio, kako tumače mediji, putem objave na Instagramu u kojoj je poručio da se trenutno nalazi u poseti Atini koja „mu je svakako draža od one koja dolazi posle nje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari