"Aleksandre Vučiću, u bolnici sam, i dobro sam": Momčilo Trajković hospitalizovan nakon što je juče više od četiri sata držan na Merdaru 1foto: Printscreen/Facebook/Momčilo Trajković

Pravnik i aktivista iz Severne Mitrovice Marko Jakšić poručio je na Tviteru da se Momčilo Trajković, predsednik Srpskog nacionalnog foruma, nalazi u bolnici nakon jučerašnjeg dvočasovnog zadržavanja na prelazu Merdare, pri ulasku u centralnu Srbiju, ali i pri povratku na Kosovo i Metohiju.

„Momčilo Trajković je zbog dva jučerašnja zadržavanja (u odlasku sa i povratku na Kosovo) na Merdaru (od strane naše policije) od nekoliko sati ukupno, osim što nije na vreme uzeo svoju terapiju, danas završio u bolnici“, napisao je Jakšić.

Sam je Trajković objavio fotografiju iz bolnice uz poruku „Aleksandre Vučiću, u bolnici sam, i dobro sam“.

Kao što smo juče pisali, Trajković je zadržan pri ulasku u centralnu Srbiju dva sata na prelazu Merdare.

On se zaputio u Beograd na sahranu Miroslava Šolevića, jednog od osnivača pokreta otpora Srba sa Kosova i Metohije osamdesetih godina prošlog veka.

Kaže i da su mu bila oduzeta dokumenta i napomenuo da su policijski službenici bili izuzetno korektni.

„Znam koji je razlog ovog pooštravanja mera prema meni. To je naša odluka da organizujemo Srpsko nacionalno veće, veliki skup, na kome smo želeli da izrazimo nezadovoljstvo. Nažalost, 26. avgusta to nismo mogli da održimo jer nam nije dozvoljena sala. Ali poručujem Vučiću održaćemo ga a ja ću da i dalje čekam ako treba. Čekaću i nadam se dočekaću da jednom i tebi smrkne jer ničija, da ponovim, do zore nije gorela, pa ni tvoja Vučiću“, kaže Trajković u snimku.

Neprijatnost je doživeo i pri povratku na KiM, kada je takođe zadržan. U jednom od nekoliko objavljenih video snimaka na Fejsbuku Trajković je rekao i kako kod sebe nema neophodnu terapiju koju piju zbog srčanih problema, ali ni insulin koji uzima svako veče. Tada je, kako je sam rekao, zadržan dva i po sata, a nakon toga su mu bez obrazloženja što je zadržan dokumenta vraćena.

Kaže i da je upitao policajca zašto ga drže, te da mu je taj policajac zbunjeno rekao da ne zna.

„Kada sam mu rekao u kkakvom sam stanju, da nemam terapiju i da mi zdravlje uruđeno on je pozvao nekoga gore, taj punkt gde se odlučuje o sudbini ljudi, i nakon te njegove intervencije i prenošenja u kakvom se stanju zdravstveno nalazim, odozgo je data saglasnost da mogu da odem kući“, objašnjava.

On je, u snimku napravljenom pri povratku kući, upitao kako je moguće da se takve situacije dešavaju i da li je moguće „da taj naš moćnik koji odlučuje o našoj sudbini, o životu i smrti, odlučuju kako će da maltretira ljude kako bi prestali da misle svojom glavom“.

„Zaprepašćen sam, krivo mi je, teško mi je. Teško mi je što živim u takvoj državi. Moram da kažem da me je bilo sramota kada me kosovski policajac Albanac pitao, jer su oni čitavo vreme pratili da ja čekam tako dugo, zašto su me tako dugo zadržali. Ja sam sagnuo glavu i prećutao jer me je bilo sramota da kažem, nisam želeo da kompromitujem svoju državu. Teško, mnogo mi je teško, ali izdržaću. Jak sam jer se Vučić uplašio Mome Trajkovića, penzionera koji ima 73 godine i on je strah i trepet za Vučića i da bi me smirio on zloupotrebljava službe. Vučiću, nećeš me ućutati dok dišem i dok gledam i dok ti ne odeš u političku prošlost i narod ne ostaviš na miru“, poručio je Trajković, da bi zatim objavio i fotografiju iz bolnice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari