Skupština nastavila sa usvajanjem zakona u starom stilu 1

Na dnevnom redu prvog zasednja posle letnje pauze pred poslanicima se našlo 33 akta, od kojih su većina međunarodni sporazumi.

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invaldiskom osiguranju izazvao je najviše polemika među poslanicima tokom septembarskog vanrednog zasedanja. No, svi akti na dnevnom redu su usvojeni, a za Zakon o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju odlučeno je da stupe na snagu u periodu krećem od osam dana iz posebno opravdanih razloga.

Ako se posmatra način na koji su zakoni i odluke usvojeni, ovo zasedanje ni po čemu nije bilo drugačije od prethodnih. Poslanici vladajuće većine opet su podneli veliki broj amandmana koji veličaju rad njihove partije ili se „posebno osvrću“ na neku oblast koja se unapređuje zakonom. Opozicija je opet imala zamerke na način rada. Rasprava o zakonima bila je u drugom planu.

Poslednjeg četvrtka u mesecu, ministri su odgovarali na pitanja poslanika. To je treći put da je Vlada gostovala u parlamentu, prethodne godine na pitanja poslanika ministri su odgovarali samo jednom.

Portal Danas u saradnji sa inicijativom Otvoreni parlament svakog meseca objavljuje mesečne izveštaje o aktivnostima u Skupštini Srbije.

Detaljnije o dešavanjima u parlamentu u septembru, pročitajte u timeline-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari