Pokrajinski parlament je u noći između utorka i srede, nakon rasprave o amandmanima opozicije, koja je trajala do duboko u noć, ubedljivom većinom od 89 glasova, usvojio Predlog novog statuta AP Vojvodine.

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da ovaj dokument „nije epohalan i nije istorijski“, već da on „samo garantuje prava koja smo odavno zaslužili“ dodajući da nije problem u tome što Srbija ima Vojvodinu, većje problem u tome što ih nema više.

Pošto je usvojen konačan tekst predloga, najviši akt Pokrajine će biti upućen Skupštini Srbije na potvrđivanje. Odlučeno je da zvanični predstavnik Skupštine Vojvodine koji će u republičkom parlamentu obrazložiti Predlog statuta bude vojvođanski sekretar za upravu i propise Tamaš Korhec, a njegov pomoćnik u tom poslu biće šef poslaničke grupe „Za evropsku Srbiju“ Dragoslav Petrović. Prema tumačenju pravnih stručnjaka, Skupština Srbije trebalo bi da, uz potvrđivanje Statuta, usvoji i leks specijalis kojim će mnogi zakoni biti izmenjeni i usklađeni sa Ustavom Srbije, kako bi Statut mogao nesmetano da se primenjuje.

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši nije krio zadovoljstvo ishodom glasanja u pokrajinskom parlamentu. On je dvotrećinsku podršku poslanika predlogu najvišeg pokrajinskog akta ocenio kao jasnu potvrdu „da je cilj i budućnost ove zemlje u Evropi“.

– A na tom putu Srbiji će veliki oslonac biti autonomna Vojvodina – naglasio je predsednik vojvođanske skupštine.

Egereši je najavio da će pokrajinska administracija nastojati da se ubrza procedura davanja saglasnosti na Statut Vojvodine u Skupštini Srbije i zato će se ovih dana sastati s predsednicom Narodne skupštine Slavicom Đukić-Dejanović od koje će tražiti da se vojvođanski statut što pre nađe na dnevnom redu. I vojvođanski premijer Bojan Pajtićizrazio je očekivanje da će se to desiti najkasnije do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari