Odbori: Priština će nastojati da angažuje jedinice na severu 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Na zajedničkoj sednici odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju (KiM), za odbranu i unutrašnje poslove i za kontrolu službi bezbednosti o aktuelnoj situaciji na Kosovu, konstatovano je da je aktuelna bezbednosna situacija na KiM opterećena brojnim izazovima i opasnostima, piše N1.

-Pogodnim za izazivanje incidenata od strane privremenih institucija samoprave i albanskih ekstremista, navodi se u saopštenju koje je novinarima pročitao predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun, javlja N1.

On je rekao da je sednica bila zatvorena za javnost jer su informacije koje su dobili od Bezbednosno-informativne agencije, Vojnoobaveštajne agencije, Vojnobezbednosne agencije, kao i ministarstava unutrašnjih poslova i odbrane, pod oznakom tajnosti. Drecun stoga nije dozvolio postavljanje pitanja o samoj sednici.

U saopštenju je konstatovano da „srpski narod ne može u punoj meri da ostvari ličnu i imovinsku sigurnost i punu slobodu kretanja i nastanjivanja, za šta punu odgovornost snose privremene institucije samouprave i međunarodno prisustvo na KiM“, prenosi N1.

-Konstatovano je da će Priština u narednom periodu nastojati da stvori uslove za nastavak angažovanja svojih specijalnih jedinica na severu Kosova, pročitao je Drecun.

Dodaje se da sva tri odbora snažno osuđuju „brutalno nasilje specijalnih jedinica Prištine na severu Kosova 26. marta protiv srpskog naroda i nezakonito hapšenje direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića“.

-Insistiramo da se privremene institucije samouprave na KiM posvete dijalogu, izgradnji stabilnosti i očuvanju mira i stavranju uslova za život svih bez obzira na njihovu nacionalnost. Insistiramo da međunarodne snage Kfor i Euleks, u skladu sa svojim mandatom, odmah stvore uslove za bezbedan život srpskog naroda i njegovo slobodno kretanje i rad, piše u saopštenju.

Navedeno je da odbori „pružaju punu podršku srpskom narodu na KiM u njegovoj borbi da opstane na KiM.

-Poručujemo da nije sam, da ga štiti država Srbija koja će uvek biti sa svojim narodom. Pružamo punu podršku predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije u nastojanjima da zaštite srpski narod na KiM i da se obebedi mir i stabilnost u južnoj pokrajini, zaključak je saopštenja koje je pročitao Drecun, piše na N1.

Na sednicu su bili i direktor policije Vladimir Rebić, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković, kao i predstavnici službi bezbednosti.

U ponedeljak je u Kosovskoj Mitrovici uhapšen direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić jer je, kako je obrazloženo, nelegalno ušao na Kosovo. Posle hapšenja Đurić je saslušan kod prekršajnog sudije u Prištini i proteran s Kosova.

Potom su članovi Srpske liste odlučili da napuste Vladu Kosova, a srpski političari najavili samostalno osnivanje Zajednice srpskih opština, ukoliko Priština ne počne njeno formiranje do 20. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari