Skupštinu grada Niša “prekinuo” transparent podrške Obradoviću 1Foto: Niška inicijativa

Sednica Skupštine grada Niša “prekinuta” je danas na kratko jer su odbornici opozicione Niške inicijative raširili transparent na kojem je pisalo “Aco Srbine”, ali uz fotografiju uzbunjivača iz valjevskog “Krušika” Aleksandra Obradovića.

Nakon što su oni razvili transparent, predsednik Skupštine Rade Rajković je tražio da transparent ukloni, uz obrazloženje da na taj način “narušavaju dostojanstvo Skupštine”. Šef odborničke grupe Niške inicijative Srđan Nonić mu je odgovorio da je “taj brod odavno otplovio”.

– Na ovaj način smo želeli da još jednom podržimo Aleksandra Obradovića koji se bori protiv kriminala i korupcije koji uništavaju naše društvo i živote. On je čovek na kojeg bi trebalo da se svi ugledamo jer je ukazao na ozbiljne nepravilnosti, ne razmišljajući o posledicama po njega lično. Sada razgovaramo i sa niškim uzbunjivačima, koji su upozorili na propuste u gradskom javnom sektoru, zbog čega trpe posledice, kako bi i njihovu borbu učinili vidljivijom i pružili im zaštitu- rekao je Nonić.

Odbornici Niške inicijative predložili su da se u dnevni red uvrsti usvajanje dokumenta “Akt o osudi nasilja”, kojim bi se zvanično osudio svaki vid nasilnog ponašanja u gradu. Prema Nonićevim rečima, ovakva deklaracija je predložena zbog sve češćeg nasilja u javnom prostoru, od ranjavanja nožem studenta Uroša Janjića letos na Nišavskom keju jer je odbio zahtev ekstremnih desničara da skine majicu sa antifašističkom porukom, do fizičkog nasrtanja na načelnika Gradske uprave Ljubiše Janića na njega lično, jer ga je sačekao ispred kancelarije i snimao njegov dolazak na radno mesto, proveravajući koliko radi.

Vladajuća skupštinska većina je najpre jednoglasno usvojila zahtev Niške inicijative za ovakvu dopunu dnevnog reda, ali je glasanje ponovljeno, te je za takav predlog glasalo samo osam odbornika. U Niškoj inicijativi su kazali da je većina prvobitno usvojila njihov predlog “greškom”, jer nije znala da su oni predlagači, dok su predsednik Skupštine Rajković i pojedini odbornici SNS-a tvrdili da, kako su kazali, nije bilo duplog glasanja, već je prvo glasanje “prekinuto”, da bi se utvrdio tačan kvorum, pošto su odbornici “ulazili i izlazili”.

Aktivisti Niške inicijative su, inače, zajedno sa aktivistima Nove stranke iz Niša, u ponedeljak 9. decembra na transparentu na kojem je pisalo “Budućnost Srbije” sa likom Vučića, a koji se nalazio na nadvožnjaku na auto-putu Beograd-Niš kod Malčanske petlje, njegov lik takođe zamenili fotografijom uzbunjivača Obradovića, uz ostavljanje natpisa. Samo nekoliko sati kasnije transparent je uklonjen, a Niška inicijativa je saopštila da je u vreme kada se to dogodilo “viđeno vozilo sa narandžastom rotacijom, koje nije bilo policijsko”.

Naplatne rampe koje su zarobile Niš protivpravno napravljene?

Srđan Nonić je danas, takođe, dočekivao odbornike Skupštine grada na ulazu u zgradu “prerušen” u naplatnu rampu pored Niša, sa banerom na grudima na kojem piše “SNS naplatna rampa” i saobraćajnim znakom. On je odbornike pitao da li imaju da plate putarinu i da li imaju “besplatnu” kartu za prolaz rampe, koju je građanima Niša obećao gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Niška inicijativa je na taj način protestvovala zbog postavljanja pet naplatnih rampi na samom obodu Niša, kojima je grad “zarobljen” i već napravljena velika saobraćajna gužva, uprkos tome što još uvek nisu puštene u saobraćaj. Deo stručne javnosti je upozorio da su rampe postavljene protivno važećem Prostornom planu područja infrastrukturnog koridora Niš- granica Bugarske, koji ih ne predviđa, a Putevi Srbije su nakon toga saopštili da se njihovo otvaranje pomera do daljeg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari