Slobodan Prvanović predložio liderima opozicije i građanima "Deklaraciju o ujedinjenju" 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Istraživač Instituta za fiziku Slobodan Prvanović uputio je liderima opozicije, javnim ličnostima i građanima otvoreno pismo, pod nazivom “Deklaracija o ujedinjenju”, u kojem sve pozivam na ujedinjavanje u borbi za sprečavanje kolapsa koji se, očigledno, dešava državi i društvu.

U Deklaraciji se navodi da je u odsudnim trenucima za državu i naciju neophodno preduzeti sve mere u pravcu objedinjavanja naroda radi odbrane ili sprečavanja nadolazeće katastrofe.

“Ovo vreme je upravo takvo, država se sa svojim institucijama nalazi na samrti, a građani su u sve bezizlaznijoj poziciji. Za razliku od uobičajene situacije, kada neku državu okupiraju strani neprijatelji potpomognuti domaćim izdajnicima, Srbiju su okupirali domaći neprijatelji, a njima pomažu strani izdajnici. Pošten svet u Srbiji nema na koga da se osloni, nema od koga da očekuje pomoć ili elementarnu zaštitu jer se ono što se kolokvijalno naziva državom raspalo, a ono što se naziva civilizovanim svetom srozalo na lepo upakovani sebičluk”, piše Prvanović.

Kako dodaje, neki ljudi su egzistencijalno ugroženi jer malo ili nimalo ne mogu da zarade, a neki se nalaze u nestabilnoj i nesigurnoj, čak i opasnoj situaciji koja ih dodatno i psihički razara.

“Ovo očajno stanje što se tiče države i stanje očaja mnogih u toj državi posledica je notorne činjenice da Srbijom upravlja sumanuta osoba kojoj je izigravanje državnika i istorijske figure postala nasušna patološka potreba i kojoj, zarad njegovog kreveljenja pred kamerama, koristoljubivi poltroni žrtvuju sve institucije i državne organe“, navodi on.

Prema njegovom sudu, kada se dođe do takvog prelomnog momenta, stvari se drastično pojednostavljuju.

“Prestaju da bivaju važne političke razlike i svakolike podele. Sve se svede na jednu razliku i jednu podelu: mi i oni. Jedino što postaje važno jeste sa koje strane demarkacione linije se neko nalazi. U rovu prestaje da bude bitno ko je za koju političku opciju glasao ili nije glasao, ko je u kojoj stranci ili nije ni u jednoj. Na frontu postoje samo mi i oni, i to je sva podela. Radi sprečavanja potpunog i nepovratnog sloma države i propasti nacije, treba i mora da dođe do objedinjavanja i ujedinjavanja u odbrani Srbije i njenih građana. To je naša najviša patriotska obaveza u ovom trenutku. Stoga predlažem prihvatanje deklaracije o ujedinjenju. To ne bi bilo političko ujedinjavanje, pravljenje političkih koalicija, potpisivanje političkih ugovora ili sporazuma. To bi bilo deklarisanje po pitanju mi
ili oni, odnosno uspostavljanje onoga što će se nazivati mi”, predlaže Prvanović.

Kako dodaje, to bi bilo jednostavno i jasno svrstavanje na jednu od dve strane: za ili protiv aktuelnog režima.

Slobodan Prvanović predložio liderima opozicije i građanima "Deklaraciju o ujedinjenju" 2
Foto: Beta/Milan Obradović

“Svako treba, a mislim i da mora, da se deklariše gde je i sa kim je. Svako, I političari i javne ličnosti i obični građani. Svako, sam za sebe, treba da kaže, ali i pokaže gde je i sa kim je. Ovo mora jer je opasnost od sveopšte propasti narasla do te mere da je deklarisanje i objedinjavanje postalo od egzistencijalnog značaja. Više je deplasirano pričati o političkim kolonama, a nikad nije ni bilo umesno isticati sopstvenu izuzetnost, nepogrešivost ili mudrost. Nema više mesta za uskostranačke interese ili lične sujete. Opasnost je velika i ta činjenica od svih nas zahteva da konkretno manifestujemo ogromnu odgovornost i razboritost”, piše on.

Zato predlaže Deklaracije o ujedinjavanju sa tri tačke.

Prva je javno, jasno i nedvosmisleno se izjašnjavamo protiv ovog režima kojeg sada imamo i kojeg smatramo neprijateljem Srbije i njenih građana.

Druga, u borbu protiv uzurpatora državnih organa i institucija, protiv svih koji krše zakonske odredbe i protiv pljačkaša i njihovih pomagača koji sada vladaju Srbijom ulazimo zajedno, potpuno svesni postojanja političke različitosti i bez obzira na nju i sve druge razlike, I ostajemo zajedno u borbi, posvećeni borbi, a ne razmatranju naših različitosti i pravljenju podela, a tako sve do sloma ovog režima.

I treća, borbu ćemo voditi do pobede koja će se manifestovati u raspisivanju pravih i zasigurno fer i poštenih izbora na svim nivoima putem kojih će se doći do ozdravljenja institucija i državnih organa, poštovanja zakona u njihovom radu, osnaživanja države u pogledu njenog suvereniteta I integriteta, zaustavljanja ekonomskog i svakog drugog upropašćavanja nacije i pravičnog i na zakonu zasnovanog sankcionisanja svih odgovornih za istorijski sunovrat naše zemlje.

Prvanoviž poziva one kojima je uputio pismo da se javno izjasnite o ovoj deklaraciji, a sve građane koji se slažu sa iznetim stavovima da to pokažu svojim učešćem na mitinzima, protestima i demonstracijama koji će predstavljati artikulaciju borbe za oslobođenje Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari