SNS će možda držati GO kao onlajn-miting 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Zaražavanje funkcionera Srpske napredne stranke neće bitno uticati na datum formiranja nove vlade, jer je manir vladajuće partije da tu stvar odlaže do zadnjih rokova – saglasni su sagovornici našeg lista, koji analiziraju da li će pozitivni nalazi na korona virus visokopozicioniranih funkcionera SNS-a uticati na postizborni tok.

Dejan Bursać, istraživač na Institutu za političke studije, podseća da je zakonski rok za formiranje vlade 90 dana, a da je SNS i u „normalnim“ okolnostima uvek čekala barem dva meseca da to učini. Zbog toga, on zaključuje da naprednjacima odgovara „v. d. stanje“, to jest stanje tehničke vlade.

– To inače nije praksa u drugim demokratskim državama. Čak i kada jedna stranka ne osvoji većinu, već se pravi koalicija, tu se vrlo brzo cela stvar završava. Obično treba nedelju ili dve dana, ukoliko postoji koalicioni dogovor između stranaka koje su mnogo različite. Tako je bilo kada su CDU i Socijaldemokrate pravili zadnje dve koalicije u Nemačkoj. Problem nije bio dogovor oko funkcija, već usaglašavanje programa za naredne četiri godine – objašnjava Bursać.

On ukazuje da kod nas takvih dilema nema, ali da se na formiranje vlade svejedno dugo čeka. Bursać zato veruje da SNS-u neće biti veliki problem da zbog zaražavanja funkcionera korona virusom to prolongira. On smatra da bi im u ovoj situaciji definitivno bilo korisno da to urade, pre svega zbog zdravlja, ali i zbog imidža stranke i zarad legitimiteta vladajućeg aparata uopšte. Bursać ocenjuje da su glavni odbori vladajuće stranke koji su se održavali posle izbora ranijih godina bili više „paradnog“ tipa.

– Na tim glavnim odborima je uvek sve usvajano sa stopostotnom većinom. Tu nije bilo neke velike rasprave o ključnim pitanjima. U krajnjoj liniji, možda održe Glavni odbor paradnog tipa onako kako su u kampanji održavali „onlajn-mitinge“ sa mnogo ekrana i da će to biti uživo prenošeno na Pinku. Moguće da razmišljaju o tome – poručuje Bursać.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović ne misli da će razbolevanje članova SNS-a biti faktor koji će odložiti formiranje vlade, jer je potpuno jasno da i kada ima uobičajenu situaciju kao 2014. i 2016. godine, Aleksandar Vučić to odlaže do zadnjih rokova. On ukazuje da na taj način Vučić takođe produžava svoju vlast, jer rokovi počinju da teku od dana konstituisanja skupštine.

– Za to između ostalog služe i ova ponavljanja izbora na pojedinim mestima, a i vlada će biti duže „nova“. On to inače tako radi, jer skupština nije bila ni ranije, a pogotovo sada neće biti nikakav kontrolni mehanizam. Dok je vlada u tehničkom mandatu, onda ima još manje kontrole nego što inače ima, vlada još više može da radi šta joj je volja. Ići će se na zadnje zakonske rokove, a razbolevanje nekih uticajnih članova može samo da bude dobrodošao povod – ističe Vukadinović.

Kada je reč o budućoj raspodeli resora, pojedini mediji objavili su nezvanična saznanja prema kojima će aktuelni šef Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić preuzeti resor unutrašnjih poslova, te da će novi šef tajne službe postati aktuelni ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Da li će aktuelni prvi čovek MUP-a Nebojša Stefanović u novom deljenju karata dobiti novu funkciju, ili je njegovo odsustvo sa proslave izborne pobede SNS-a nagoveštaj da ide u političku penziju, za sada ostaje nepoznanica.

Podsetimo, posle slavlja u izbornoj noći u centrali naprednjaka na Novom Beogradu, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i ministar odbrane Aleksandar Vulin testirani su pozitivno na korona virus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari