Skupština Vojvodine sutra nastavlja sednicu: Najavljeno da će Balint Juhas iz SVM biti novi predsednik parlamenta 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Nastavak sednice Skupštine Vojvodine na kojoj bi trebali da dobijemo prvog čoveka pokrajinskog parlamenta održaće se sutra. Iz opozicije kažu da su odbili potpredsednička mesta zbog neregularnih i nefer izbora kojima ne žele da daju legitimitet na bilo koji način.

Praksa u vojvođanskom parlamentu do sada je bila da opozcija dobije potpredsednička mesta, ali poslaničke grupe koje su nastale iz liste Srbija protiv nasilja i koalicije NADA, smatraju da bi to prihvatanje dalo određeni legitimitet izborima koji su bili daleko od poštenih.

Na jučerašnjem kolegijumu opozicija i buduća vlast dogovorili su tako samo podelu mesta poslanika u 19 odbora.

Stanko Pužić, predsednik pokrajinskog odbora Narodnog pokreta Srbije (NPS) i prvi na listi „Srbija protiv nasilja“ na pokrajinskim izborima, kaže za Danas da su pokrajinske institucije zarobljene dva i po meseca, odnosno 75 dana, što se u istoriji našeg parlamentarizma dešava po prvi put.

– Juče su bile prve konsultacije nakon završetka izbora u decembru prošle godine. Mi smo svo ovo vreme u pravnom vakumu. Na prvoj sednici smo stigli do tačke broj jedan i verifikovali mandate. Sednica je prekinuta, a da ne znamo da li smo na pauzi koja može da traje najduže sat vremena ili je odložena, prekinuta, što može da traje najduže 30 dana. Tražili smo zvanično obrazloženje da li je to pauza ili prekid, zahtevali smo i hitno pokretanje tog pitanja, ali rokovi su prolazili i ništa se nije dešavalo – kaže Pužić.

Tako sada nije jasno ni koji je rok za formiranje Vlade Vojvodine. Ako je to sednica iz 9. februara onda vlast ima još dve nedelje da formira vladu, odnosno do 9. maja.

„Ili će da taj rok računaju od sutrašnje sednice. To još niko ne zna“, dodaje Pužić.

– Na jučerašnjim konsultacijama bilo je reči samo o matematici, ko je koliko na izborima osvojio te raspodela odbora. Nije bio reči o tome zašto je nastao ovaj pravni vakum i šta je uzrok toga. Oni ponovo nabrzinu organizuju sednicu, na jedan nedemokratski način. Mi smo odbili mesta potpredsednika, ako smo podneli žalbe Ustavnom sudu na pokrajinske i republičke izbore ne bismo bili principijelni ako bi ih prihvatili. Smatramo da su ti izbori bili neregularni i nefer – nastavio je on.

Kako ističe, očekuje da će novi predsednik Skupštine Vojvodine biti iz redova Saveza vojvođanskih Mađara, kao i u ranijim mandatima.

– Razloge zašto smo ovoliko čekali na sednicu treba da tražimo u dnevno-političkim razmiricama u vladajućoj koaliciji i ko tu od njih veći kolač treba da dobije – zaključio je Pužić.

Dosadašnja vladajuća koalicija SNS sa svojim partnerima iz SPS-a, SVM-a, SDP-a, PUPS-a, PS-a, ima 76 mandata, što je više nego dovoljno za formiranje većine.

Balint Juhas na čelu Skupštine Vojvodine

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor najavio je da će ta stranka kandidovati upravitelja Fondacije „Prosperitati“ Balinta Juhasa za predsednika Skupštine Vojvodine.

Juhas je bio i nosilac pokrajinske izborne liste SVM-a na poslednjim izborima.

Pastor je rekao da su održani i koalicioni razgovori sa predsednikom Srpske napredne stranke Milošem Vučevićem i da je prihvaćeno da SVM i u buduće ima osam državnih sekretara u Vladi Srbije. Ova stranka ima devet poslanika u Skupštini Vojvodine.

U Vojvodini, Savez vojvođanskih Mađara zadržaće sve pozicije koje je imao i u prethodnom mandatu, što znači da će osim predsednika Skupštine Vojvodine imati i potpredsednika Pokrajinske vlade, te sekretara Sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu, nacionalne manjine i nacionalne zajednice, i zamenike i pomoćnike sekretara.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari