Socijalisti ne traže mesto šefa parlamenta 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Nije tačno da smo od lidera Srpske napredne stranke i predsednika Srbije Aleksandra Vučića tražili da neko od socijalista bude novi predsednik parlamenta, kažu za Danas nezvanično izvori u Socijalističkoj partiji Srbije, demantujući tako tvrdnje u tekstu koji je objavio tabloid Alo da su se „Dačićevi nameračili na skupštinu“.

Taj list piše da su kandidati za šefa parlamenta iz redova stranke Ivice Dačića dosadašnji potpredsednik Skupštine Đorđe Milićević i ministarka bez portfelja u odlazećem sazivu Vlade Slavica Đukić Dejanović.

Pojedini sagovornici Danasa iz diplomatskih krugova, ipak, ne isključuju mogućnost da naprednjaci prepuste čelnu funkciju u parlamentu socijalistima, odnosno da izbor „padne“ baš na Slavicu Đukić Dejanović. Kako objašnjavaju diplomate, Đukić Dejanović je bila predsednica Skupštine od 2008. do 2012, i „dobro se pokazala na tom položaju“.

„Imenovanje Đukić Dejanović ne bi bio loš izbor ni ako se uzme u obzir činjenica da će novi šef parlamenta učestvovati u pregovorima vlasti i opozicije o unapređenju izbornih uslova. Ona bi mogla da doprinese tom procesu  jer je smirena i pribrana političarka, a Vučić bi tako, istovremeno, poslao poruku EU da poštuje načelo o rodnoj ravnopravnosti, pa je žena ponovo predsednica parlamenta“, preciziraju izvori našeg lista.

Mada se u poslednja dva meseca uveliko spekulisalo da je dosadašnja predsednica Skupštine Maja Gojković favorit za funkciju ministarke kulture, ne isključuje se ni mogućnost da ona postane predsednica Pokrajinske vlade AP Vojvodine, odnosno da na toj poziciji „nasledi“ Igora Mirovića.

Izvori Danasa takođe tvrde da će „gotovo sigurno“ biti formirana koncentraciona vlada, u kojoj će se pored SNS naći i SPS i Srpski patriotski savez Aleksandra Šapića, kao i da će taj saziv izvršne vlasti biti „kratkog roka trajanja“, odnosno biće raspisani vanredni parlamentarni izbori, „verovatno zajedno sa predsedničkim, naredne jeseni“. Što se kadrova socijalista u novoj vladi tiče, smatra se da će lider stranke Ivica Dačić ostati šef srpske diplomatije, kao i da će poziciju ministra energetike zadržati Aleksandar Antić, dok se smatra da je „krajnje nesiguran opstanak“ Branka Ružića na čelu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

„Već krajem ove nedelje, a najkasnije do ponedeljka, očekujem da će premijerka izaći sa tim kako treba da izgleda nova vlada“, rekao je juče predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić za RTS.

Sporazum sa Evropskim parlamentom

Kako Danas nezvanično saznaje od izvora u Briselu, planira se da dijalog vlasti i opozicionih stranaka u Srbiji pod okriljem Evropskog parlamenta započne „što pre bude moguće nakon formiranja novog saziva Vlade i Skupštine Srbije“. „Plan je da čim nova tela srpskog parlamenta počnu da rade bude postignut sporazum sa novim predsednikom Skupštine o dijalogu uz posredovanje EP-a“, kažu naši sagovornici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari