Šoltes: Dogodine liberalizacija viza? 1Foto: Wikipedia / OSCE

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Igor Šoltes rekao je da neke zemlje članice Evropske unije (EU) sumnjaju u liberalizaciju viza za Kosovo, ali je napomenuo da pitanje viza ne zahteva apsolutnu, većinu glasova u Savetu ministara EU.

Kako javlja RTK2, pozivajući se na Zeri, Šoltes je preporučio ministarki za evropske integracije Durati Hodži da nastavi da se sastaje sa ministrima zemalja članica EU i da ih ubedi da glasaju za liberalizaciju viznog režima za Kosovo. „Savetovao sam kosovskim ministrima da blisko sarađuju sa ambasadama i ministrima zemalja koje mogu uticati na konačnu odluku predstavnika zemalja članica“, rekao je Šoltes.

Prema njegovim rečima, odlaganje ratifikacije Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom tokom tri godine produžilo je liberalizaciju viznog režima za Kosovo. Međutim, on se nada da će se liberalizacija viza desiti do kraja mandata Evropskog parlamenta. Izbori za Evropski parlament bicće održani u maju 2019. godine. „Ako za ništa drugo, to bi bila ispravna odluka“, rekao je Šoltes.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari