Šormaz: Možda sam sprečio akciju Kapetana Dragana 1Foto: EPA-EFE/TANJUG B&W ONLY

Možda je moja objava na društvenoj mreži Tviter delovala preventivno, jer nakon najave organizacije Dragana Vasiljkovića – Kapetan Dragan da će deliti majice sa likom Zvezdana Jovanovića, ubice premijera Zorana Đinđića, širom Srbije, to se još nije dogodilo.

Dakle, da bih napisao prijavu nadležnom tužilaštvu za zabranu delovanja ove organizacije, moram da sačekam da vidim da li će biti tog dela. Ako ga bude, odmah ću reagovati – kaže za Danas Dragan Šormaz, poslanik Srpske napredne stranke, koji je pre dva dana, kako kaže, „pomalo i emotivno reagovao“, rekavši da tužilaštvu daje 48 sati da reaguje ili će on podneti prijavu zbog svega što je Dragan Vasiljković „radio u ratovima tokom devedesetih, sramoteći srpski narod, a danas veliča ubice premijera Zorana Đinđića“.

Dragan Sormaz
foto FoNet Marija Djokovic

Sagovornik Danasa ističe da, prema njegovim proverenim i sigurnim informacijama, u Subotici, gde se nalazi predstavništvo ogranizacije Kapetana Dragana, do sada nisu deljene majice sa likom Zvezdana Jovanovića, kao i da je uveren da to nije učinjeno ni u Beogradu, jer bi, napominje on, to već bilo u javnosti. Građani bi sigurno jako loše reagovali da tako nešto vide na ulicama glavnog grada, smatra Dragan Šormaz. Ponavlja da, ako ta akcija ipak bude sprovedena u delo, odmah će podneti prijavu za zabranu delovanja i pokrenuti peticiju među poslanicima sa istim ciljem.

– Ja sam svoje učinio, mislim da sam preventivno uticao da se ta sramota ne dogodi. Ali, videćemo, možda se ipak usude – kaže Šormaz.

Šormaz: Možda sam sprečio akciju Kapetana Dragana 2

Fondacija Kapetana Dragana, Haškog osuđenika zbog zločina koje je počinio u Hrvatskoj, prošle godine je registrovana sa sedištem u beogradskoj opštini Palilula, a od nedavno ima predstavništvo u Subotici. Fondacija se bavi prikupljanjem „pomoći utamničenim srpskim herojima“, u koje, Dragan Vasiljković svrstava i Zvezdana Jovanovića, ubicu Zorana Đinđića. Na Fejsbuk stranici Fondacije navodi se da će ta organizacija u septembru pokrenuti „nacionalnu kampanju za predsedničko pomilovanje heroja Zvezdana Jovanovića“, uz poziv  donatorima i volonterima za više od 200 punktova u Srbiji.

Šormaz: Možda sam sprečio akciju Kapetana Dragana 3
Foto: EPA/ SASA STANKOVIC

U Upravnom odboru ove fondacije nalazi se i Dragoslav Bokan, dramaturg, osuđenik za razbojništvo i osnivač zločinačke paravojne formacije „Beli orlovi“, koja je počinila najgnusije zločine na ratištima u Hrvatskoj, BiH i Kosovu. Bokan je, podsetimo, prošle godine angažovan kao reditelj komemoracije srpskim žrtvama policijsko-vojne akcije „Oluja“, kada se pohvalio da je gotovo ceo program sam osmislio.

Skupština Slobodne Srbije juče je objavila saopštenje pod nazivom: „Kapetan Dragan je pod zaštitom Vučića“. U tom saopštenju se ističe da je Dragan Vasiljković produkt nacionalističke ideologije Slobodana Miloševića, Vojislava Šešelja i Aleksandra Vučića, i da danas u Srbiji uživa zaštitu i punu podršku naprednjačke vlasti, što se vidi, napominje se, i po njegovom čestom gostovanju na televizijama pod kontrolom Vučićevog režima.

Počuča zadužen za informativu

Kao osoba zadužena za „informativni sektor“ na sajtu Fondacije Kapetan Dragan, naveden je Radomir Popuča, bivši voditelj informativnog programa TV Pink, a potom, od 2013. godine, portparol Protivterorističke jedinice MUP.

Počuča je bio i član Srpske napredne stranke, koju je napustio, objavljujući na svom fejsbuk nalogu poruku Aleksandru Vučiću da će „završiti kao komunistički rumunski predsednik Nikolaje Čaušesku.

Protiv Počuče je vođen sudski postupak zbog poziva na društvenim mrežama da se treba „obračunati“ sa pripadnicima organizacije Žene u crnom“, ali ga je sud oslobodio odgovornosti.

Kao dobrovoljac se pridružio proruskim snagama u ratu na istoku Ukrajine, septembra 2014. godine, a dve godine kasnije je uhapšen prilikom pokušaja ilegalnog prelaska državne granice Rumunije i Srbije. Iz pritvora je pušten već posle dva dana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari