Donošenjem Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije, koju je Vlada usvojila krajem juna, stvoren je neophodan pravni okvir za efikasnu antidiskriminacionu politiku u Srbiji.

Strategija predviđa mere i aktivnosti do 2018. godine i važno je da smo učinili ovaj korak, jer će nakon otvaranja pregovora sa EU posebna pažnja biti posvećena ljudskim pravima, slobodama i vladavini prava – kaže za Danas Suzana Paunović, direktorka Kancelarije Vlade Srbije za ljudska i manjinska prava, govoreći o značaju usvajanja te mere za predstojeće pregovore sa EU, naročito za poglavlja 23 i 24.

Naša sagovornica ističe da je donošenjem Strategije uvažena preporuka poverenice za zaštitu ravnopravnosti, kao i da je u izradu ovog dokumenta, pored ministarstava, bio uključen veliki broj stručnjaka iz nevladinog sektora.

Kako će se obezbediti da Strategija ne ostane „mrtvo slovo na papiru“?

– Na izradi Akcionog plana za sprovođenje Strategije već se radi. U 2014. moramo ući sa jasnim planom aktivnosti i sredstvima koja su potrebna za njihovo sprovođenje. Radimo na indikatorima kojima će se meriti efekti primene Strategije. To znači da ćemo imati jasnu sliku koliko se novca u Srbiji ulaže u oblasti antidiskriminacione politike. Ne mislim samo na izdvajanja iz budžeta već i na donatorsku pomoć. Imaćemo jasne rokove za realizaciju mera iz Strategije i odgovorne za taj posao.

Koje su ostale aktivnosti Kancelarije naročito važne za pregovore sa EU?

– Za godinu dana, koliko postoji Kancelarija, realizovane su brojne aktivnosti, a pored navedene Strategije, izdvajam Akcioni plan za sprovođenje Strategije za unapređenje položaja Roma za period do 2015. godine. Radimo i na uspostavljanju mehanizma na nacionalnom nivou za praćenje sprovođenja preporuka koje je Srbija dobila od ugovornih tela UN. Sa savetima nacionalnih manjina svakog meseca održavamo radne sastanke na kojima definišemo probleme koje treba rešavati u narednom periodu, kako bi se unapredio položaj manjina, a učestvujemo i u radu svih međudržavnih komisija koje se bave manjinskim pitanjima. Između ostalog, Kancelarija je inicirala formiranje vladinih Saveta za unapređenje položaja Roma i Saveta za pitanja manjina.

Zajedno s ministarstvima organizovali smo obuke državnih službenika koji rade na izveštajima po ratifikovanim konvencijama, za tužioce i sudije o zločinu iz mržnje, kao i policijskih službenika za primenu antidiskriminacionih politika. Takođe, učestvujemo u radnoj grupi za izmenu Zakona o nacionalnim savetima manjina. U saradnji sa Švedskom agencijom za razvojnu pomoć i OEBS sprovodimo aktivnosti u vezi s unapređenjem položaja Roma, zajedno s ambasadama Britanije i Holandije realizujemo program stažiranja pripadnika nacionalnih manjina u državnoj upravi, a zajedno s drugim korisnicima radimo na primeni projekata IPA 2011. i 2012, koje finansira EU.

Na čemu su predstavnici EU najviše insistirali kada je reč o domenu ljudskih i manjinskih prava?

– Pre bih rekla da je politika Vlade Srbije takva da se insistira na doslednoj primeni zakona, donetih strategija i akcionih planova u svim oblastima, pa i u domenu ljudskih i manjinskih prava. Moramo nastaviti rad na jačanju institucija koje se bave zaštitom i unapređenjem ljudskih prava, pre svega nezavisnih regulatornih tela. Zahtevi koji stižu iz Evrope u ovoj oblasti nisu ništa drugačiji od onoga što traže ombudsman Srbije ili poverenica za zaštitu ravnopravnosti. Važno je obezbediti veće poštovanje njihovih preporuka, kao i preporuka koje stižu od ugovornih tela UN, jer je to u interesu svih građana Srbije.

SUTRA: Intervju sa zamenikom direktora Kancelarije za evropske integracije Srđanom Majstorovićem o pripremama Srbije za pregovore sa EU

Doprinos pregovorima

Kako će vaša Kancelarija sarađivati s Kancelarijom za evropske integracije u pregovorima Srbije sa EU?

– Uključeni smo u aktivnosti Kancelarije za evropske integracije, sa kojom ćemo dogovoriti i model saradnje. Kancelarija za ljudska i manjinska prava učiniće sve da uspešno realizuje svoje zadatke i time da doprinos kvalitetu i brzini pregovaranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari