Srbi žele da zadrže 10 parlamentarnih mesta 1Foto:FoNet Božidar Petrović

Srpska lista za sada traži da princip po kojem je deset mesta u kosovskom parlamentu rezervisano za predstavnike Srba važi i u naredna dva saziva skupštine.

Nama nije poznat zahtev da ta lista traži mesta zamenika direktora Obaveštajne agencije Kosova i zamenika komandanta Bezbednosnih snaga Kosova u zamenu za podršku formiranju oružanih snaga Kosova, kažu za Danas nezvanično izvori bliski vlasti u Prištini komentarišući tvrdnje u vezi sa rekonstrukcijom vlade Kosova.

Prema rečima naših sagovornika, „deset mesta u parlamentu za predstavnike Srba jeste u skladu sa Ahtisarijevim planom“. Izvori Danasa tako|e tvrde da verovatno neće biti ukinuto Ministarstvo za povratak i zajednice, koje vodi Srbin Dalibor Jevtić. „Neće biti ukidanja tog ministarstva, ukoliko takav zahtev ne bude imala Srpska lista“, tvrde naši sagovornici.

S druge strane, Portal Sputnjik navodi da je Vlada Kosova u sklopu planirane rekonstrukcije imala nameru da smanji broj resora, ali pre izveštaja revizora nije bilo u planu da se ukine Ministarstvo za povratak i zajednice. „Prema novom planu, kosovska vlada odmah po usvajanju novog zakona o vladi u prištinskom parlamentu ukinuće sedam ministarstva. Ministarstvo za evropske integracije i Ministarstvo za dijasporu biće pripojena Ministarstvu za spoljne poslove. Pod Ministarstvo finansija vraćaju se Ministarstvo za ekonomski razvoj i Ministarstvo za trgovinu i industriju. Ministarstvo za lokalnu samoupravu i Ministarstvo za državnu upravu spajaju se u jedan resor – Ministarstvo za lokalnu i državnu upravu“, tvrdi Sputnjik.

Tako|e, list Koha ditore preneo je da je potpredsednica Odbora skupštine Kosova za obaveštajne službe Duda Balje izjavila da Srpska lista traži mesta zamenika direktora Obaveštajne agencije Kosova i zamenika komandanta Bezbednosnih snaga Kosova u zamenu za podršku formiranju oružanih snaga Kosova. Ona je kazala na debati u Prištini da vlada Kosova „ne treba da prihvati te uslove jer nanose štetu Kosovu“. Dnevnik Epoka e Re ističe da rezultati Instituta za politička istraživanja i razvoj pokazuju da me|u kosovskim Srbima raste poverenje u Bezbednosne snage Kosova.

Dušan Janjić, lider Foruma za etničke odnose i predsednik Aktivne Srbije, komentariše za Danas daće biti sprovedena rekonstrukcija kosovske vlade „kako bi se preraspodelili sektori koje je držao aktuelni predsednik Kosova Hašim Tači, ali nisam siguran daće biti radikalnih promena u vladi“.
„Ne verujem daće biti ukinuto Ministarstvo za povratak i zajednice, pre svega, jer to ne odgovara kosovskim Albancima koji žele da Srbi budu predstavljeni kao nacionalna manjina. Kada je o navodnom zahtevu Srpske liste u vezi sa funkcijama u sektoru bezbednosti reč, to ne zvuči nerealno jer je već razre|en model za formiranje oružanih snaga Kosova i jedini problem odnosi se na dinamiku ukidanja civilne zaštite na severu Kosova, koja je, zapravo, paravojska. Formiranje oružanih snaga biće sprovedeno na sličan način kao što je ura|eno sa integracijom srpske policije u kosovsku policiju, odnosno biće vo|eno računa o regionalnom predstavljanju i zastupljenosti Srba u novim strukturama“, ističe Janjić.

Tehnička runda u Briselu bez rezultata
Brisel
– Uprkos ogromnom uloženom trudu i iskrenoj želji za postizanjem dogovora, i olimpijskoj dužini trajanja od 20 sati neprekidnih razgovora, nisu dogovorena sva pitanja neophodna za sprovo|enje dogovora o telekomunikacijama, navodi se u pisanoj izjavi srpskog pregovarača Marka urića povodom tehničke runde dijaloga sa Prištinom u noći izme|u ponedeljka i utorka. Po urićevim rečima, razgovori su počeli u pola devet uveče a završeni u pola pet ujutru. Smanjen je broj tačaka neslaganja, ali naša strana nije dozvolila ugrožavanje imovine Srbije i principa koji bi kao vazni mogli da predstavljaju presedan za buduće razgovore o ovom važnom pitanju, navodi Đurić. On je izrazio zahvalnost članovima delegacije ali „naročito rukovodstvu Telekoma Srbija koje je sa nama probdelo duge sate koji su bili napeti, neprijatni i teški“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari