Srbija do 2025 - uvod u funkcionersku kampanju za predstojeće izbore 1Foto: Beta/Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

U planu bivšeg predsednika Srbije, Borisa Tadića, za 2020 godinu, nije bilo predviđeno da će Vučić praviti plan za 2025. godinu.

Rukovođeni tim iskustvom ne možemo, osim da zaključimo, da je u Srbiji nemoguće praviti dugoročne planove u kojima je baš sve moguće predvideti – ocenjuje za Danas Voja Žanetić, satiričar i marketinški stručnjak, plan za preporod Srbije do 2025, odnosno „Srbija 2025“, koji su nedavno predstavili predsednik i premijerka Srbije.

Reč je o velikim investicionim projektima, visokim platama i penzijama, podsticajima za mlade da ostanu u zemlji, i još mnogo drugih takozvanih popularnih mera, kojima se obećava bolji život građana.

Upitan kako komentariše taj već ustaljeni fenomen gotovo svih srpskih državnika još od devedesetih godina pa do danas, da se prave dugoročni državni planovi za „svetliju budućnost“, Voja Žanetić kaže da je tu reč, zapravo, o potrebi da se istakne da nekakav plan uopšte postoji.

– Planovi za nekoliko godina unapred, što privatni, što državni, prave se kao preventivni odgovor na pitanje da li imamo neki plan. U svetu u kome živimo to je više stvar forme, nego suštine, jer se sve više ispostavlja da je planirati skoro nemoguće – zaključuje Žanetić za naš list.

Prema rečima sociologa Darija Hajrića „plan Srbija 2025 je očigledan uvod u funkcionersku kampanju za predstojeće izbore“.

– Prosečna plata od 900 evra za pet godina je ekonomski neostvarljiv cilj, a mere koje se najavljuju nisu predviđene budžetom ili bilo kojim drugim zvaničnim dokumentom, što govori da nije reč o strateškom usmerenju države nego o stranačkom marketingu – ističe Dario Hajrić za Danas.

Dodaje da ova vlast iz godine u godinu najavljuje bolji život za godinu, dve ili tri, koje nikad ne dolaze.

– U međuvremenu, vlast sprovodi ideje koje nije kandidovala na izborima, poput smanjivanja penzija. Pošto nisu kažnjeni na izborima, za očekivati je da će nastaviti sa istom praksom – zaključuje sagovornik Danasa.

Transparentnost Srbija saopštila je nakon predstavljanja programa „Srbija 2025“ da se taj plan ne pominje u budžetu, ni u Fiskalnoj strategiji, a po rokovima ne odgovara nijednoj formi planskih dokumenata, zbog čega, piše u saopštenju ove organizacije, postoji sumnja da je reč o programu čija će se promocija koristiti u funkcionerskoj predizbornoj kampanji.

Iz obilja vesti o predstavljanju programa „Srbija 2025“, ukazuje Transparentnost, može se pročitati mnogo štošta o planiranim putevima i porastu plata, ali ne i najosnovnije informacije – čiji je ovo program i gde se može preuzeti.

Program su predstavljala dva državna organa, predsednik Republike i Vlada Srbije, ali se dokument ne može preuzeti ni na jednom od dva zvanična sajta, navedeno je u saopštenju.

Navodno je reč o programu koji predviđa 14 milijardi ulaganja u narednih pet godina, od čega devet u infrastrukturu, ukazuje Transparentnost, ali se program pod tim nazivom uopšte ne pominje u budžetu Srbije za sledeću godinu koji je usvojen pre svega mesec dana, kao ni u Fiskalnoj strategiji koja daje projekcije za naredne tri godine.

Plan Srbija 2025 ne može biti program rada Vlade Srbije, jer mandat aktuelnom sazivu ističe u proleće 2020. godine, napominje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari