Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

U saopštenju se navodi da su ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan i ministar poljoprivrede Mađarske Ištvan Nađ razgovarali i o budućoj saradnji dve zemlje u oblasti ekologije uz konstataciju da su problemi u unapređenju stanja životne sredine slični na nivou celog regiona i da zbog toga predstavljaju zajednički izazov.

Trivan je ukazao da dve zemlje, pa i čitav region, dele slične probleme u pogledu zaštite kvaliteta voda i upravljanja otpadnim vodama, ublažavanja posledica klimatskih promena, zaštite vazduha.

Mađarski ministar je izneo probleme sa kojima se suočava Madjarska kada je u pitanju životna sredina i naglasio štetne uticaje i posledice suša, lošeg kvaliteta vazduha, zagadjenja zemljišta i podzemnih voda usled nezakonitog odlaganja opasnog otpada.

Ministri su se saglasili da zajednički odgovor i saradnja u oblasti ekologije mogu doprineti ublažavanju posledica klimatskih promena i prilagođavanju novim klimatskim uslovima u ovom delu regiona.

Dva ministra su se složila i da dve zemlje pokrenu akcije pošumljavanja i tako pomognu stvaranju uslova za uticaj na mikroklimu regiona, navedeno je u saopštenju.

Povezani tekstovi