Brnabić: Mora postojati zajednička evropska politika po pitanju migranata 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je, kada je u pitanju potencijalni novi talas migracija, Srbija „u specifičnom položaju zato što nije članica EU“ i dodala da o tome „mora postojati zajednička evropska politika“.

„Ne politika Evropske unije, već zajednička evropska politika, zato što je Srbija na tranzitnom putu i u Srbiju migranti dolaze iz zemalja EU, da idu dalje u zemlje EU. Ne žele da se zadržavaju u Srbiji, ali dolaze iz zemlje EU“, rekla je Brnabić novinarima u Budimpešti posle zajedničke sednice vlada Mađarske i Srbije.

Ona je istakla da Srbija već razmišlja šta će raditi ako ne bude takve zajedničke politike, ali i da joj je drago što o koordinisanom delovanju u tom slučaju već razgovaraju sa Mađarskom.

„Postoje dve stvari koje možemo da radimo. Jedna je da, ukoliko već dolazi do priliva migranata, kao što je rekao premijer (Mađarske Viktor) Orban, da to bude neki kontrolisani priliv migranta, gde mi tačno znamo koliko dolazi, ko su oni, a to se onda praktično uspostavlja na prvim granicama EU i onda postoje kontrolisani koridori do zemalja koje žele da prime migrante. To je, ja mislim, jedini način“, ocenila je Brnabić.

Kao drugo rešenje, Brnabić je ponovila predloge Orbana i Mađarske, a to je pomoć ugroženim ljudima u zemljama gde žive.

„Pa tako i Srbija poslednjih nekoliko nedelja donira vakcine ugroženim zemljama i ugroženoj populaciji, recimo u Africi, donira hranu ugroženim zemljama i ugroženoj populaciji, i ono što je Mađarska često pričala i premijer Orban, hajde da pokušamo da rešimo problem tamo gde je izvor tog problema i da pokušamo da pomognemo da ti ljudi ne moraju da napuštaju svoje domove i da idu put Evrope“, rekla je Brnabić.

Premijer Mađarske Viktor Orban je danas u Budimpešti izjavio da u Srbiji i Mađarskoj postoje civilne organizacije koje podržavaju migracije i da je to potpuno u suprotnosti sa bezbednosnim interesima dve zemlje.

Brnabić: Mađarska je najpouzdaniji partner Srbije na evropskom putu

Vlade Srbije i Mađarske potpisale su danas ugovor o strateškom partnerstvu, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Mađarska „najpouzdaniji partner Srbije na evropskom putu“.

„Danas smo još jednom, potpisivanjem sporazuma koji će obezbediti dodatnu ekspertsku, stručnu i tehničku podršku našim evropskim integracijama dodatno ovo produbili, a Mađarska jeste zemlja koja se otvoreno, i pre svega iskreno, zalaže za agendu proširenja i najveća je podrška našem putu ka EU“, rekla je Brnabić novinarima u Budimpešti.

Brnabić je, posle šeste zajedničke sednice dve vlade, istakla da je Mađarska za Srbiju postala „treći najveći ekonomsko-trgovinski partner u okviru Evropske unije, odmah iza Nemačke i Italije“.

„I u tome brzo napredujemo i ja očekujem da ako ovako nastavimo, a verujem da hoćemo i da će to ići sve brže, da će Mađarska uskoro prestići Italiju u tome i da će posle Nemačke biti naš najveći i najbolji ekonomski-trgovinski partner“, ocenila je Brnabić.

Ona je istakla da je međusobna robna razmena između Srbije i Mađarske, i pored pandemije korona virusa, u 2020. godini značajno porasla u odnosu na 2019. godinu.

„Mi smo 2019. godine imali ukupnu robnu razmenu od 1,7 milijardi evra. Ona je u 2020. godini skočila na preko 1,9 milijardi evra. Imamo jako dobar trend i u prvih šest meseci 2021. godine i ja se nadam i očekujem da ćemo ove godine prevazići dve milijarde evra ukupne trgovinske razmene“, izjavila je Brnabić.

Predsednica Vlade ocenila da je danas potpisani ugovor o strateškom partnerstvu „kulminacije svega što su Srbija i Mađarska zajedno radile od 2014. godine“, odnosno dana kada je u Beogradu održana prva sednica te dve vlade.

„O nivou naše saradnje, pored ovog strateškog partnerstva, govori i činjenica da Srbija, odnosno Vlada Srbije koju predvodim, ni sa jednom drugom državom nije imala ovoliki broj zajedničkih sednica vlade. Šest zajedničkih sednica mi smo imali isključivo sa Mađarskom“, istakla je Brnabić.

Ona je istakla i da joj je posebno važan sporazum o zajedničkom korišćenju ambasada, odnosno diplomatsko-konzularnih predstavništava potpisan u decembru 2020. godine u Budimpešti.

„Ono što je naš cilj, ono što smo već počeli da radimo, a to je da tamo gde Srbija nema ambasade i predstavništva, budemo prisutni kroz vaša (mađarska) predstavništva i ambasade, a tamo gde Mađarska nema, da vi budete prisutni kroz naša predstavništva i ambasade. To više od svega govori o nivou političke saradnje, partnerstva i posebnih odnosa koje imamo“, ocenila je Brnabić.

Na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Mađarske potpisano je više memoranduma i sporazuma o saradnjama između ministarstava obe vlade.

Orban: Civilni sektor u Mađarskoj i Srbiji podržava migracije, to je suprotno našim interesima

Premijer Mađarske Viktor Orban je danas u Budimpešti izjavio da u Srbiji i Mađarskoj postoje civilne organizacije koje podržavaju migracije i da je to potpuno u suprotnosti sa bezbednosnim interesima dve zemlje.

Na današnjoj sednici vlada Srbije i Mađarske, rekao je Orban, dve države su se saglasile da „obnove centralnu Evropu“.

„Trenutno nije dovoljno da samo obnovimo centralnu Evropu nego moramo i da je zaštitimo, moramo da garantujemo bezbednost centralne Evrope. Dešavanja u Avganistanu naslućuju jedan veliki talas migracije i to kopnom što može i Srbiju i Mađarsku da dovede u veoma tešku situaciju“, rekao je on novinarima nakon zajedničke sednice.

Mađarska je u potpunosti privržena evropskoj integraciji Srbije, jer smatra da bez toga da Srbija postane deo bezbednosne strukture EU, naveo je Orban, nije moguće garantovati bezbednost celog kontinenta.

„Nama je jasno da ti migranti ne žele da žive ni u Srbiji ni u Mađarskoj, nego žele da prođu u zapadnoevropske zemlje, što znači da ako stanemo na put migracijama branimo te zapadnoevropske zemlje. To je zadatak koji nam je istorija odredila, da odbranimo Evropu. Ja verujem da zajedničkim snagama Srbi i Mađari to mogu da urade“, rekao je on.

Dodao je da Srbija ne može da bude zaštićena bez bezbednosti Mađarske i ne može Mađarska da bude zaštićena bez bezbednosti Srbije.

Srbija i Mađarska potpisali sporazum o strateškom partnerstvu

Predsednici vlada Srbije i Mađarske Ana Brnabić i Viktor Orban potpisali su danas u Budimpešti Sporazum o srdačnim odnosima i strateškom partnerstvu između dve zemlje, saopšteno je na portalu Vlade Srbije.

Takođe, resorni ministri su potpisali sedam dokumenata o saradnji u oblastima privrede, poljoprivrede i diplomatskih odnosa.

U sedištu Vlade Mađarske održana je zajednička sednica dveju vlada, a pre toga su organizovani i brojni bilateralni sastanci.

Vulin i Pinter u Budimpešti potpisali Protokol o uspostavljanju mešovitih patrola duž granice

Protokol o uspostavljanju mešovitih patrola duž zajedničke granice Srbije i Mađarske danas u Budimpešti potpisali ministri unutrašnjih poslova dve zemlje, Aleksandar Vulin i Šandor Pinter.

Vulin je precizirao da se potpisani protokol o uspostavljanju mešovitih patrola i za njihovo sprovođenje i primenu odnosi na policije dve države, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

On je rekao da će na taj način i srpsko-mađarska granica biti sigurnija, te ponovio da Srbija „nikad neće i ne može“ da postane parking za migrante“.

Vulin je rekao da je za to Srbiji „potrebna pomoć svih partnera“.

„Nema ništa loše kada naši susedi ojačavaju svoje granice, to radimo i mi, a ilegalni migranti kada znaju da su granice čvršće, da su čvršće čuvane, izbegavaju čitav taj region“, rekao je on.

Vulin je napomenuo i da je saradnja između policija Mađarske i Srbije „veoma dobra“.

„Zajedno se borimo protiv iregularnih migracija, krijumčara ljudi, protiv krijumčara droge, …na taj način ćemo uspeti da sačuvamo mir, red, stabilnost, bezbednost u našim zemljama“, rekao je on.

Naglasio je značaj međunarodne policijske saradnje.

„Srbiji je potrebna pomoć suseda, ali bez Srbije ne može se kontrolisati ni migrantska kriza, niti se može efikasno boriti protiv organizovanog kriminala“, rekao je on.

U Budimpešti je danas održana sednica vlada Srbije i Mađarske.

Ministri odbrane Srbije i Mađarske o bilateralnoj saradnji

Ministri odbrane Srbije i Mađarske, Nebojša Stefanović i Tibor Benko ocenili su danas da je bilateralna saradnja u oblasti odbrane „veoma sadržajna“ i da je karakteriše „obostrano opredeljenje za dalje unapređenje“.

Oni su uoči zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske u Budimpešti naveli da su težišne oblasti saradnje vojno-vojna saradnja koja se realizuje kroz zajedničke vežbe i učešće u multinacionalnim vežbama, kao i vojnotehnička saradnja, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Stefanović je tokom razgovora dodao da je regionalna saradnja jedan od prioriteta politike odbrane Srbije kao vojno neutralne države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari