Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Matvijenko je navela i da Rusija visoko ceni stav Srbije koja, bez obzira na pritisak, čvrsto nastupa protiv, kako je rekla, nezakonitih sankcija protiv Rusije koje su usmerene na sprečavanje ekonomskog rasta Rusije i njenog rastućeg uticaja u svetu.

„Taj vaš stav je iskreno prijateljstvo. Nisu baš sve države pronašle takvu hrabrost, a vi jeste“, poručila je Matvijenko ističući da Rusija visoko ceni političku i moralnu principijelnost Srbije, ali i nastavak saradnje između dva naroda.

Predsednica Saveta federacije Federalne skupštine Rusije obvećala je i da neće podržati nezavisnost Kosova i Metohije, kao i da Srbija i dalje, kao i do sada, može da računa na podršku Rusije kada je reč o Kosovu i Metohiji.

Ona je podsetila da su tokom i komplikovane istorije uzajamnih odnosa Rusi i Srbi svaki put pružali rame jedno drugom i da su ti dobri odnosi proveravani godinama zajedničkim tragedijama i pobedama. Navela je da su odnosiu naše dve zemlje primer istinskog prijateljstva i bratstva, svestrane saradnje i takvi su ostali do danas, a veliku zaslugu za to imaju predsednici naših država i naša pravoslavna vera.

„Srpska poslovica kaže Bog na nebu, Rusija na zemlji i ta misao se prenosi iz generacije u generaciju. Danas su između Rusije i Srbije uspostavljani odnosi strateškog partnerstva koji obuhvataju sve sfere saradnje. Intenzivno se odvija politički dijalog, intenzivno sarađiju dve vlade, dva parlamenta, a robna razmena porasla je u prvoj polovini godine na 16 odsto. Jača energetska saradnja, a zajedničkim naporima nastavlja se razvoj zajedničkog preduzeća Naftne industrije Srbije“, istakla je Matvijenko i dodala da je sporazum o slobvodnoj trgovinini opravdao očekivanja, stvarajući uslove za bolju saradnju. Matvijenko je navela i da će završetakom pregovora Srbije i evroazijskog trgovinskog prostora našoj zemlji biti omogućen bolji plasman robe.

Ona je pozvala Srbiju na jačanje humanitarnih veza, ali je zatražila i našu podršku u očuvanju istorijskog dostojanstva, jer je u Evropi, posebno u Ukrajini i Poljskoj na delu heroizacija nacizma.

Stoga, kako je rekla, potrebno je da se zajedničkim snagama skrene pažnja Ujednjenim nacijama na tu pojavu.

Matvijenko je pozvala srpske parlamentarce da naredne godine na dan pobede 9.maja učestvuju u fudbaskom turniru gradaova heroja. Ona je pozdravila i uspeh srpske fudbalske reperezentacije na svetskom prvenstvu naredne godine u Rusiji i poželela dobar plasman.

Poslanici Skupštrine Srbije gromoglasnim aplauzom pozdravili su rusku gošću, a njeno obraćanje pratilo je i četvoro ministara – Nenad Popovcić, Nebojša Stefanović, Nela Kuburović i Vladan Vukosavljević.

Pre obraćanja parlamentu Matvijenko i Maja Gojković održale su konferencijhu za novinare, na kojoj je Gojkovićeva ponovila da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, jer sankcije samo stvaraju dodatne probleme.

„Razgovarale smo o saradnji naših delegacija pri Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, pre svega o statusu ruske delegcije kojoj je nepravdednim političkim sankcijama oduzeto pravo glasa. Rusiji se mora vratiti pravo glasa i punopravno članstvo u Parlamentarnoj skupštini SE. Nikada članovi naših delegacija neće glasati protiv Ruske Federacije“, istakla je Gojkovićeva.