Srbija ne može da tuži Kosovo zbog odluke o carinama 1Šta ćemo sad? Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC (arhivska fotografiaj)

Televizija navodi da to nije moguće jer Srbija ne priznaje Kosovo kao državu. Prema članu 43 sporazuma o CEFTA, nesporazumi između strana koji se ne mogu rešiti direktnim konsultacijama u okviru 90 dana mogu da zatraže arbitražu. Televizija dodaje da pošto Srbija ne priznaje Kosovo, ne može da primenu tu odredbu, ali slučaj može poslati UNMIK, kao strani potpisnici CEFTA u ime Kosova.

Konačni sporazum Srbije i Kosova se ne može postići bez definisanja granica, poručio je predsednik Kosova Hašim Tači u intervjuu Glasu Amerike (VOA).

Sa druge strane, profesor Univerziteta Džons Hopkins u Vašingtonu Danijel Server izjavio je da je za dalje razgovore Beograda i Prištine ključna politička volja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kosova Hašima Tačija, a da dijalog ne mora nužno da se vodi u Briselu.

Mediji su danas objavili informaciju da francuski predsednik Emanuel Makron dolazi u Beograd sa porukom da će podržati svaki predlog za kosovski problem, odnosno razgraničenje, onako kako bi to Beograd prihvatio.

Da podsetimo, Vlada Kosova je demantovala tvrdnje Beograda da se na Kosovu posle uspostavljanja takse od sto odsto za proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ne dozvoljava ulazak i štampe iz Srbije.

Zaposleni u Osnovnom sudu u Mitrovici, koji se nalazi u severnom delu grada, vratili su se na posao, pošto su u utorak obustavili rad u znak solidarnosti sa građanima koji su protestovali zbog uvođenja takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.